Valborgfirandet har i snart 55 år hållits på samma plats vid Riddersvik.

– Det är väldigt svårt att gissa, men vi tror att 2 000–3 000 personer kommer. Det är vår vilda gissning, säger Emil Öhman, ordförande i Hässelby scoutkår.

Kokosbolls-katapult

2019 blev scoutkåren arrangörer av majbrasan vid Riddersvik. Arrangemanget drar igång klockan 18 med försäljning och aktiviteter. Popcorn, sockervadd, godisremmar och fika finns till försäljning. Det kommer bland annat arrangeras fiskdamm och något så spännande som kokosbolls-katapult.

Bild från fjolårets valborgsfirande vid Riddersvik och på kören som sjöng in våren.

Bild från fjolårets valborgsfirande vid Riddersvik och på kören som sjöng in våren.

Hässelby scoutkår

Klockan 20 tänder scouterna brasan genom sina eldfacklor. Innan dess tar Emil Öhman till orda.

– Det blir ett kort vårtal av mig.

20.15 sjunger Järfälla manskör in våren, och 21.30 släcks elden.

Det är bara andra året i rad som majbrasor får samla de stora folkmassorna. Restriktionerna förhindrade detta under 2020–2021, vilket gör att arrangörerna inte har den största erfarenheten. Men 2022 har beskrivits som en succé av dem och många kom då.

– Många besökare kommer från närområdet och går eller cyklar till majbrasan, säger Emil Öhman.

En del p-platser avspärrade

Hans uppmaning till besökare som bor längre bort är trots allt att skippa bilen. En del av parkeringsplatserna vid Riddersvik kommer vara avspärrade.

Riddersviks herrgård säsongsöppnar dessutom på valborg.

– Det kommer finnas brunch- och a la carte-servering. Vi har även grillen öppen där ute och tältet är uppe, säger herrgårdens anläggningschef Anna Rössel.

Mostphotos

Porslinskross i Råcksta

Vid parkleken Ådalen i Råcksta har det firats valborg sedan 1993 och det blir majbrasa även i år – mellan klockan 18 och 22, rättare bestämt. Fritidspersonalen på parkleken arrangerar tillsammans med elever från Vällingbyskolan och scoutkåren Mäster Olof Råcksta.

– Det blir fiskdamm, kafé, korv, sockervadd och porslinskrossning. Det brukar komma runt 1 500–2 000 personer, säger Ann Ek som jobbar på parkleken.

Det blir även öppen scen mellan klockan 18 och 19.

– Klockan 20 blir det vårtal, sedan fackeltåg och 20.30 tänds brasan, säger Ann.

Även vid Sundbyskolans ödetomt längs Småbrukarvägen i Sundby blir det majbrasa. Spånga hockeys vuxna och spelare arrangerar.