Den senaste tiden har polisen fått in flera anmälningar om skimmningsbedrägerier. Speciellt är det butiker och vissa kafékedjor som har drabbats enligt Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-borjar-utreda-mindre-bedragerier-igen/lmsaB!5471901/

Tillvägagångssättet är likartat. Gärningsmännen går in i en butik eller kafe och distraherar personalen. Under tiden tar de kortterminalen och ersätter den mot en modifierad varifrån de sedan kan skimma de kort som används.

– Något liknande gjordes med bankomater tidigare, där insticket ramades in av något som kunde läsa av kortet, och där vi kunde gripa några, säger Peter Enell.

Men hittills har inga personer gripits för de senaste bedrägerierna enligt Enell. Tillvägagångssättet är känt i våra grannländer enligt honom. Polisen uppmanar alla till att vara uppmärksamma och att butiker och kaféer skärper säkerhetsåtgärderna.

Enligt polisen beter sig den modifierade terminalen lite annorlunda, bland annat kan man stoppa in kortet längre och knapparna har ett annat ”tryck” men det kan vara svårt att märka.

Vad ska man göra om man som kund blivit utsatt?

– Det vanliga, en polisanmälan, kontakta banken och kan man påvisa att man inte gjort köpet blir man inte betalningsskyldig. Med den här bakgrunden borde det vara lättare, att man som drabbad kan peka på det.

En annan bedrägeriform polisen vill varna för är de som sker på nätet, speciellt så här i stora reatider och då man ska undvika fysiska besök i butiker på grund av pandemin. Här är några råd för hur man kan skydda sig enligt polisen.