Foto: Mostphotos

Flera kortbedrägerier på kaféer och butiker i Stockholm

Gäster på flera kaféer och butiker har blivit utsatta för skimmningsbedrägerier. Nu varnar polisen för fenomenet – och uppmanar till säker nätshopping under den stora rea-veckan.

  • Publicerad 10:23, 23 nov 2020

Den senaste tiden har polisen fått in flera anmälningar om skimmningsbedrägerier. Speciellt är det butiker och vissa kafékedjor som har drabbats enligt Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen.

Polisen börjar utreda mindre bedrägerier igen

Tillvägagångssättet är likartat. Gärningsmännen går in i en butik eller kafe och distraherar personalen. Under tiden tar de kortterminalen och ersätter den mot en modifierad varifrån de sedan kan skimma de kort som används.

– Något liknande gjordes med bankomater tidigare, där insticket ramades in av något som kunde läsa av kortet, och där vi kunde gripa några, säger Peter Enell.

Men hittills har inga personer gripits för de senaste bedrägerierna enligt Enell. Tillvägagångssättet är känt i våra grannländer enligt honom. Polisen uppmanar alla till att vara uppmärksamma och att butiker och kaféer skärper säkerhetsåtgärderna.

Enligt polisen beter sig den modifierade terminalen lite annorlunda, bland annat kan man stoppa in kortet längre och knapparna har ett annat ”tryck” men det kan vara svårt att märka.

Vad ska man göra om man som kund blivit utsatt?

– Det vanliga, en polisanmälan, kontakta banken och kan man påvisa att man inte gjort köpet blir man inte betalningsskyldig. Med den här bakgrunden borde det vara lättare, att man som drabbad kan peka på det.

En annan bedrägeriform polisen vill varna för är de som sker på nätet, speciellt så här i stora reatider och då man ska undvika fysiska besök i butiker på grund av pandemin. Här är några råd för hur man kan skydda sig enligt polisen.

Polisens tips för säkrare nätshopping

Tillåt inte webbsidan eller appen att spara person- och kortuppgifter

Om det är möjligt, skaffa ett särskilt kort för internethandel eller använda internet- och geospärr på bankkort

Kolla kontaktuppgifterna till webbutiken och vilka betalningssätt de erbjuder. Tvåstegs verifiering av köp är säkrare betallösningar. Tänk på att man också kan handla på faktura.

Kontrollera webbutiken genom att till exempel söka efter omdöme och varningar på nätet. Hur rimliga är deras erbjudanden? Om något verkar för bra för att vara sant så är det oftast det.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre