Under torsdagsförmiddagen togs det ceremoniella första spadtaget för det som ska bli Enköpings logistikcenter på Varggatan i Enköping.

En jätteanläggning som när den är fullt utbyggd, om lite drygt ett år, omfattar en area på hela 80 000 kvadratmeter. Vilket i runda slängar är lika stort som elva fotbollsplaner.

– Det kommer att bli gigantiskt när det kommer upp kan jag säga, berättar Benn Karlberg, Vd på Logistic Contractor som har i uppdrag att bygga anläggningen.

Att bygga stort är dock något de är vana vid.

– Det här är vår specialitet. Vi har bland annat byggt Northvolt uppe i Skellefteå. Den är på 110 000 kvadrat, säger Benn Karlberg.

Beställare av Enköpings logistikpark, som kommer att fungera som lager och logistikcentrum, är företaget Genesta som äger en rad fastigheter i hela Norden.

– Det här är ett av våra största utvecklingsprojekt någonsin. Och även ett av de mest intressanta, säger bolagets Vd David C. Neil och tillägger att en stor anledning till att de valt att bygga logistikcentret i just Enköping är kommunens geografiska placering.

På taket av anläggningen kommer en 50 000 kvadratmeter stor solcellsanläggning att anläggas.– Anläggningen är också byggd med arbetarna som kommer att jobba här i fokus. Det kommer bland annat att finnas ett utomhusgym i anslutning till byggnaden, berättar David C. Neil.

Etableringen förväntas generera 300 nya arbetstillfällen i Enköping.

– Det här betyder jättemycket för Enköping. Det är också ett tecken på att även andra förstått vilket fantastiskt läge vi faktiskt har och att vi idag är tillräckligt stora för att kunna ta emot en sådan här etablering, säger Plex-utskottets ordförande Ullrika Ornbrant (C).

Genestas anläggning är en av flera logistikbyggnader som planeras i Enköping.

Om en knapp månad tas det första spadtaget för Panattonis logistikcenter i Norra varghällar. Byggnaden på 68 000 kvadratmeter beräknas stå klart i slutet av 2024.I Hagalund ska Logicenters 40 000 kvadratmeter stora logistikbyggnad vara klar under 2023/2024.