Ser framåt. Flera förslag finns för att öka tryggheten i Rågsved. Foto: Claudio Britos

Flera förslag för nya Rågsved

En familjecentral, ett pop up-bibliotek och ett uppfräschat centrum. Nu finns flera förslag på hur Rågsved ska bli tryggare.

  • Publicerad 10:56, 27 aug 2021

Arbetet med medborgardialogen i Rågsved, där 160 personer intervjuats, går framåt.

Flera förslag har presenterats för stadsdelens politiker och under hösten ska arbetet fortgå för att göra verklighet av planerna så att tryggheten ökar på lång sikt.

Målet är också att dialogen med medborgarna ska fortsätta kontinuerligt, i någon form.

Vill inspirera

Här är några av förslagen:

Ett levande aktivitetshus: I dag finns där en öppen förskola, en fritidsgård och en seniormötesplats, men ett förslag är att en familjecentral kan knytas dit. Målet är att invånarna ska känna förtroende för skolan och aktivitetshuset och få hjälp med olika frågor för att klara vardagen bättre.

Aktivitetsmässor. Målet är att få barn, unga och vuxna att hitta aktiviteter, sätta upp livsmål och inspireras till att nå sina drömmar, till exempel genom ambassadörer som visar hur de själva nått framgång. Syftet är att barn och unga inte bara ska ”hänga runt” och att de ska få tips på fler aktiviteter än sport.

Pop up-bibliotek. Målet är att barn och unga ska lockas till läsning och att få fler att gå på vanliga bibliotek.

Rågsvedsfestivalen. En festival kan bidra till att skapa ett långsiktigt engagemang för området, med aktiviteter och lokala förebilder.

Grannkamper. Ett förslag är att ordna aktiviteter i bostadskvarteren för att grannar ska lära känna varandra bättre. Här ska bostadsbolag, föreningar och bostadsrättsföreningar samverka för att hitta olika aktiviteter och öka gemenskapen.

Tryggt och rent. Gemensamma städdagar, ny belysning, en satsning på trygghet och trivsel i centrum och ökad tryggheten runt tunnelbanan. I somras fick tunneln under Bjursätragatan en muralmålning, som ett första steg i detta. Ett förslag är också att få ordning på aktivitetsytan bakom Rågsveds centrum.

Läs också: Folkfest när AIK gästade Hagsätra IP