Omkring 150 förare stopp­ades för nykterhetskontroll på Lidingö under påsken. Norrmalmspolisen testkörde även A-traktorer varav sju gick betydligt snabbare än 30 kilometer i timmen – vilket är den tillåtna hastigheten för en A-traktor.

Förarna är därför misstänkta för olovlig körning och deras fordon har tagits i beslag för teknisk kontroll.

– Det är 70 procent av de fordon vi har kontroll­erat som tagits i beslag på grund av allvarliga brister, säger Thomas Nordström, polis­assistent vid polisen Norrmalm.

Rejäl ökning

– Vi ser en ökning av A-traktorer på Lidingö sedan föregående år och vi ser också att flera av dessa går snabbare än 30 kilometer i timmen.

I år finns 177 registrerade A-traktorer på Lidingö. År 2019 fanns här 88.

När man ändrar på en A-traktor så att den kan köra snabbare klassas den inte längre som en traktor utan som en vanlig personbil, och då krävs ett B-körkort.

Föräldrar kan bli skyldiga

Polisen önskar nu att föräldrar – som ofta står som ägare till A-traktorerna – kontroll­erar hur fort de går.

– Vi vill nå ut till Lidingöbor och framförallt föräldrar till ungdomar som kör. Det är också viktigt för målsmän att veta att det inte bara är en fråga om trafik­säkerhet, säger Thomas Nordström.

– Det många inte vet är att man kan göra sig skyldig till olovlig körning genom att framföra fordon som går snabbare än 30 kilometer i timmen.

Att ”medvetet eller oaktsamt” tillåta någon under 18 år att köra en för snabb A-traktor kan innebära dagsböter eller återkallat körkort för en vårdnadshavare.

Fler kontroller

Polisen fortsätter att kontrollera förare, fordon och dess skick, enligt Thomas Nordström. Målsmän uppmanas alltså att provköra ungdomarnas traktorer.