För att förbättra dagvattenreningen kring Edsviken har kommunstyrelsen och Seom har pekat ut fyra ställen där nya dammar skulle kunna anläggas. Platserna ligger vid Edsviksvägens, Sportvägens och Fasanvägens slut, och vid Segeludden.

All projektering av dagvattenanläggningarna ska göras av Seom tillsammans med kommunen. En förstudie har redan gjorts men fler utredningar krävs innan man kan slå fast att de fyra platserna är fullt lämpliga. Någon tidsplan finns heller inte ännu.

– Nej, vi är inte färdiga med hela beslutsprocessen. Vi får vänta på beslut och sedan se när det kan ske, säger Britt-Inger Kajnäs (M), ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.

Försenade dammar

Samtidigt står Seom i startgroparna för att komma igång med de två dagvattendammar som kommunen redan fattat beslut om. Det handlar om Trädgårdsdammen och Parkdammen som egentligen skulle stått klara 2023. Nu har en ny upphandling gjorts och för mindre än en månad sedan skrevs kontrakt med en entreprenör.

– De är i fas ett där en tidsplan ska utarbetas. I fas två ska vi trycka på knappen och arbetet kan påbörjas, men jag vågar inte säga om det blir före eller efter sommaren, säger Åsa Snith, affärsområdeschef för VA på Seom.

Området mellan Landsnoravägen och Edsbergs slott är redan avspärrat sedan en tid men det är för att Seom drar om ledningar för till Käppalatunneln, inte för själva dammarna.

Ska förbättra upplevelsen

Tanken med Trädgårdsdammen och Parkdammen är att de både ska rena vattnet som släpps ut i Edsviken och samtidigt bidra till att förbättra upplevelsen av parken.

Gestaltningsbild av Trädgårdsdammen i Edsbergsparken. I närheten ska den historiska äppelträdgården rustas upp i nytappning med elva nya träd. 

Gestaltningsbild av Trädgårdsdammen i Edsbergsparken. I närheten ska den historiska äppelträdgården rustas upp i nytappning med elva nya träd. 

– Det finns många bra exempel på hur dagvattenanläggningar kan integreras i parkmiljöer och bidra till att göra en plats vackrare och mer attraktiv för besökare och närboende. Det här ska bli som ett parkområde med tillskapad växtlighet runt dammarna, säger Britt-Inger Kajnäs.

60-årigt träd flyttades

Förslaget att bygga Trädgårdsdammen och Parkdammen, i Edsbergsparken dök upp redan 2020.

I september 2022 flyttades en 60 år gammal och 80 ton tung flikbladig bok då den annars skulle ha dränkts av en av Parkdammens fyra bassänger.

Sommaren 2023 skulle dammarna vara klara enligt plan, men kort efter trädflytten sköts arbetet på framtiden eftersom Sollentuna Energi & Miljö AB, Seom, inte var nöjda med de anbuden man hade fått in. Nu är målet att dammarna ska stå klara 2026.