Polisen har tidigare i år varnat för bedrägerier som inleds via telefon. Men brotten har trots det fortsatt.

https://www.mitti.se/nyheter/vasterortspolisen-varnar-for-bedragerier-mot-aldre/repuba!50yTpeVa5JHUjokFx@s1g/

Förra veckan blev två äldre personer i Hässelby och Vällingby avlurade både kort och kod efter att de blivit uppringda av personer som påstått att någon ansökt om lån i deras namn.

Den här veckan har brotten fortsatt enligt liknande metod. Bland annat blev en Vällingbybo i 90-årsåldern av med 15 000 kronor efter att ha lämnat över kort och kod.

– Kvinnan blev uppringd av någon som påstod sig jobba för Ikano Bank och som sade att lån tagits i hennes namn. Personen har vidare i samtalet sagt att denne skulle koppla vidare till en "Monica" som jobbade på Swedbank, säger kommunpolisen Marie-Louise Mattsson.

"Lämna aldrig ut koder"

Slutligen har bedragarna utgett sig för att ringa från de äldres ordinarie banker, och lyckats skicka personer hem till dessa som fått med sig både bankkort och kod.

En annan Vällingbybo i 80-årsåldern blev på liknande sätt av med 15 000 kronor efter påstådda låneansökningar som gjorts i hennes namn.

– Otroligt lågt att lura äldre på detta sättet. Tipset jag vill ge är att aldrig lämna ut koder eller bankkort till någon, varken banken eller polisen kommer att be om detta. Om någon ringer från banken eller liknande så be om att få återkomma och ring tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på, säger kommunpolisen Jonas Jeffsell.