När 60-plussarna påbörjar sin vaccination mot covid-19 till veckan blir tillgången på vaccin reducerad för dem, eftersom de inte kan ges Astra Zenecas vaccin.

Det vaccinet har pausats i Sverige för alla under 65 år, efter larm om allvarliga biverkningar hos företrädesvis kvinnor under 60 år.

Det blir 65-plussarna som får se till att leveranserna av det vaccinet kommer till användning.

Tvekar efter sjukdom

Men en del av dem är tveksamma till Astra Zenecas vaccin. Vasastadsbon Christin Rylski, 76, är en av dem.

– Jag råkade ut för blodpropp för en månad sedan. Jag vill inte utsätta mig för den oro som det skulle innebära, säger hon.

Bokar om

Nu har hon fått en tid för vaccinering på sin vårdcentral. Erbjuds hon Astra Zenecas vaccin säger hon nej tack.

– Då går jag hem och bokar om. Det är den strategi man får ha, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/danderydsbo-gjorde-sju-vardbesok-for-ratt-vaccin/repuds!hvlpQahu@dAKJgsueOM9A/

Christin Rylski tycker att man i förväg borde få besked om vilket vaccin man ska få. Regionen menar dock att det inte är möjligt för vaccinatörerna att veta vilket vaccin som är tillgängligt redan vid bokningstillfället.

En femtedel av vaccinleveransen

Astra Zenecas vaccin står för ungefär 17 procent av de 586 300 vaccindoser som levereras till Sverige under vecka 17. Om samma andel tillfaller Region Stockholm handlar det om 18 500 doser av de totalt 108 750.

I praktiken innebär det att en större andel av 65-plussarna som ännu inte vaccinerats får Astra Zenecas vaccin, och att de två andra sorterna som finns tillgängliga, från Pfizer/Biontech och Moderna, förehålls dem som är under 65.

Magnus Thyberg, regionens vaccinsamordnare, vill dock inte uttrycka det så.

"Just nu används i stort sett alla våra vacciner till våra äldre och vad en eventuell ny rekommendation innebär får vi ta ställning till när den kommer", skriver han i ett mejl till Mitt i.

771 000 doser

Enligt planen ska resten av befolkningen som är över 18 år påbörja sin vaccinering i vecka 19, alltså i mitten av maj.

Enligt prognosen för vaccinleveranser ska Sverige i maj få 2 866 000 doser, varav 771 000 från Astra Zeneca, alltså drygt var fjärde dos. Vad som ska ske med de doserna, om stoppet kvarstår, är oklart.