Musiken hörs redan innan vi närmar oss Visättra sportcenter. På fotbollsplanen bakom ishallen råder det peppig fredagsstämning där ett 20-tal barn spelar fotboll, några i Halloweenkläder.

– Vi har samarbete med Visättraskolan och varje måndag och fredag hämtar vi barn från fritids som spelar fotboll här, säger Collins Zola, klubbdirektör i Flemingsberg united.

Mari Khajadorian, 11, Wendi Calmbot, 12, och Israe Kalid Jamil, 10, går alla tre på Visättraskolan. De bor i området och började spela i Flemingsberg united efter att klubben var på skolan och värvade medlemmar tidigare i höstas.

– Jag ville bli bättre på fotboll, säger Wendi Calmbot.

Spelar fotboll varje dag

Hon har inte spelat i någon klubb tidigare. Israe Kalid Jamil däremot, spelar i både Vårby och Flemingsberg united.

– Ibland har jag träning samtidigt. Då brukar jag välja den som är närmast, säger hon och ler.

Tjejerna spelar fotboll i stort sett varje dag. De tränar med Flemingsberg tre gånger i veckan och dessutom är de här med fritids två gånger.

Vad är det bästa med fotboll?

– Det är kul!

De drömmer alla tre om att bli proffs – och de vet redan vilket lag de vill spela för.

– Hammarby! kommer det blixtsnabbt från Israe.

Flemingsberg united drog igång förra året. Klubben har vuxit snabbt och har redan 120 medlemmar.

Damlagsspelarna förebilder

De startade ett damlag i somras och tre av spelarna har blivit tränare för det nystartade flicklaget. Förra helgen ordnade klubben en tjejfotbollshelg dit alla var välkomna.

– Vi har kommit varandra väldigt nära, vi är som en familj. Vi vill att tjejer ska ha samma förutsättningar att spela fotboll som killarna, säger tränaren Linn Johansson.

Fotboll kan ofta spela en stor och viktig roll för killar i socioekonomiskt utsatta områden, men det är svårare att få med tjejerna.

– Vi ville starta ett damlag, då får de yngre tjejerna förebilder. Man kan börja underifrån, men då tar det fem år, säger Collins Zola.

Flemingsberg united vill ta ett stort socialt ansvar och skapa gemenskap i området. Klubben har varit med på dialogmöten och planerar att börja med läxhjälp.

– Riksidrottsförbundets mål är att öka idrottandet i idrottssvaga områden och Flemingsberg är ett av de idrottssvagaste områdena i Sverige, här finns ingenting.

Engagemang viktigt

Innan klubben startade hade det inte funnits någon fotbollsförening i Flemingsberg på nästan 20 år.

– Huddinge IF vill gärna ha våra spelare, men deras tränare ser inte ut som oss, de har inte vår bakgrund. Det är mycket svårare för dem att få igång en verksamhet här. Vi måste ha uppsökande verksamhet och samarbete med skolorna för att få mer barnen. Och det bygger på att folk som bor här engagerar sig, säger Collins Zola.