Sollentunabon Andréas Näsman cyklade förbi Edsbergsparken under lördagen. Då vajade regnbågsflaggan, som kommunen nyss hade hissat, i luften. Dagen efter gick han förbi igen och såg då att flaggstången välts.

– Jag såg den i lördags och tyckte det var fint. Att den sedan förstördes dagen efter är åt helvete. Jag har pratat med flera grannar om händelsen och alla är lika bedrövade.

Stången var knäckt ungefär på mitten.

Stången var knäckt ungefär på mitten.

Susanne Näsman

Stången har knäckts och skruvarna till fästet var uppskruvade när Andréas Näsman gick förbi på söndagen. Först låg regnbågsflaggen på marken, men när Andréas gick förbi igen var den borta.

– Det är riktigt fruktansvärt, jag finner knappt ord, det är del av allt som händer i samhället just nu och det är totalt oacceptabelt. Jag respekterar kärlek till 110 procent och man måste få tycka om den man vill.

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, berättar att det inte är första gången som just den flaggstången vandaliserats.

– Men om det här har gjorts för att markera mot Pride är det förskräckligt.

Skruvar har skruvats upp vid fästet till flaggstången och den knäcktes även på mitten.

Skruvar har skruvats upp vid fästet till flaggstången och den knäcktes även på mitten.

Susanne Näsman

Kommunen kommer polisanmäla händelsen men vet inte mer om bakgrunden.

Kan en sådan händelse betyda att ni behöver arbeta mer med hbtqi-frågor i Sollentuna kommun?

– Det är extra olyckligt att det sker under prideveckan. Vi i Sollentuna kommun jobbar mycket med trygghet och säkerhet och att alla ska få leva de liv de själva vill. Vi har bland annat infört hbtqi-certifiering på skolor och bibliotek. Men arbetet för tolerans och demokrati går alltid att utveckla, säger Henrik Thunes och fortsätter:

– Man kan inte slå sig till ro. Jag ser det ytterst som en demokratifråga, öppenhet och tolerans är något vi inte kan ta för givet.