Förra våren började Tyresö Naturskyddsförening bygga upp planteringarna i Alby. I söndags var det invigning för det föreningen kallar "fjärilsrestaurangen". Det blev bland annat fjärilsbingo, fröutställning och plantbyte.

– Det är en pedagogisk planering som man ska kunna lära sig av och som också gynnar den biologiska mångfalden, säger Solveig Dahl, ordförande i föreningen, som berättade om planteringarna under invigningen.

Varje fjäril har sin växt

Växterna är noggrant utvalda.

– Fjärilar har olika värdväxter där de lägger ägg och som larverna sedan äter av. Olika arter har olika värdväxter. Vi vill sprida den kunskapen. Till planteringen kan man komma och se sambanden.

Brännässlor är en viktig växt eftersom nässelfjäril, påfågelöga, amiralfjäril och tistelfjäril har den som sin värdväxt, berättar Solveig Dahl.

Nässelfjärilen har brännässlan som värdväxt.

Nässelfjärilen har brännässlan som värdväxt.

Mostphotos

Citronfjärilen har brakved och getapel som värdväxt.

Citronfjärilen har brakved och getapel som värdväxt.

Mostphotos

Sälgen är viktig frukost

När larven har blivit till en fjäril behöver den i stället blommor för att suga nektar. Därför är också till exempel blommande örter planterade. Det Solveig Dahl kallar "världens viktigaste frukost" finns också. Det är sälgen som blommar tidigt.

– När hummeldrottningen, bidrottningen och fjärilarna kryper fram hungriga på vårkanten och ska bygga upp sina samhällen måste de ha pollen för att äta upp sig. Då är sälgen jätteviktig.

Så hjälper du fjärilarna

Naturskyddsföreningen hoppas inspirera Tyresöbor till att bjuda in fjärilar och andra insekter till sina trädgårdar genom att plantera värdväxter och nektarväxter. Börja gärna med att spara lite brännässlor och planera ängsblommor, gärna olika sorter, tipsar Solveig Dahl.

– Olika fjärilar suger från olika växter. En del fjärilar har kort snabel och en del har lång snabel.

De flesta fjärilar övervintrar och även det kan du hjälpa dem med.

– Du kan spara lite pinnar, grenar och löv i ett hörn av trädgården. Där kan de gömma sig när det blir kallt.

Fjärilsplanteringen i Alby påbörjades förra sommaren.

Fjärilsplanteringen i Alby påbörjades förra sommaren.

Camilla Oksa