Natten till förra tisdagen hade Långsjö Gömmarens fiskevårdsförening extra tillsyn och nattpatrullerade vid sjön. De hade på känn att något var på gång.

– Både medlemmar och pensionärer som fiskar med fiskekort i sjön har vittnat om att fisken minskat drastiskt i sjön under hösten, säger Magnus Nylund, ordförande i Långsjö Gömmarens fiskevårdsförening.

Klockan var över 01 när de fick syn på en gummibåt ute på Gömmaren. Just nu är sjön stängd och allt fiske förbjudet fram till den 6 januari.

– Mannen i båten hade släckt pannlampa och var väldigt svårupptäckt. Vi inväntade honom tills han kom tillbaka till land. Det visade sig att hela båten var full med fisk. Det var ädelfisk, framför allt regnbåge, som vi planterat. Han hade flera nät i båten, berättar Magnus Nylund.

När de konfronterade mannen blev det hotfullt.

– Han gjorde utfall med en kniv, men vi avväpnade honom. Sedan började han springa och flydde in i skogen. Men vi fick tag i honom snabbt, säger Magnus Nylund.

Under tiden hade de tillkallat polis.

– Det tog ett tag innan polisen kom. Det var ju mitt i natten och otillgänglig terräng. Polisen grep honom och beslagtog gummibåten och redskapen, säger Magnus Nylund.

Problem med stölder under flera år

Mannen är misstänkt för hot mot tjänsteman, grovt brott mot fiskelagen och ringa narkotikabrott.

– Brottet bedöms som grovt eftersom fångsten var av betydande värde, säger Lidna Hellström vid Huddingepolisen.

Mannen hade 30-40 kilo fisk i båten.

– Det motsvarar flera tusen kronor. Vi betalar 100 kronor per kilo för att plantera in fisk i sjön, säger Magnus Nylund.

Fiskevårdsföreningen tror att det här är väldigt organiserat och pågått en längre tid.

https://www.mitti.se/nyheter/misstankt-tjuvfiske-i-gommaren/lmrbt!3143479/

I februari 2018 upptäckte man att det lagts nät under isen på Gömmaren nattetid. Då misstänks 500 kilo fisk ha stulits.

– När man tar sådana här ofantliga mängder agerar man oftast inte själv. Vi tror att det här är organiserat, säger Magnus Nylund.