Film: Här springer vargen i Sigtuna

En varg har skådats på nära håll när den korsade åkern vid Stora Rickeby i Odensala. Det är en av flera vargobservationer i Sigtuna den senaste tiden.

  • Publicerad 11:45, 26 maj 2021

Det ser ut som en varg, med benlängd, svanshållning och trav på slutet

De senaste dagarna har flera vargobservationer gjorts i Sigtuna kommun med omnejd. På tisdagskvällen syntes vargen vid Odensala när den sprang på åkern vid Stora Rickeby riktning mot Märsta.

Det var Kenny Winkler som såg den när han var på väg hem från jobbet, inte ens 100 meter från hans infart.

– Vargen kom ut från grannens uppfart, över vägen. Jag tänkte: "Vad är de där, ett rådjur?
Nä fan det en hund eller varg", säger Kenny.

När den stannade upp såg Kenny att de nog var en varg. Han ringde sin fru som först inte trodde på honom.

Kenny filmade vargen i en lång sekvens när den rör sig över åkern.

Flera observationer

I lördags morse ska vargen ha sprungit på E4 mellan Märsta och Knivsta. Och enligt Skandobs har den observerats i Knivstaområdet med. Där finns tre observationer i närheten av varandra och troligtvis rör det sig om samma varg.

Den som ser en misstänkt varg ska rapportera in det till Skandobs som hanterar observationer av vilda djur för Länsstyrelsen.

Kenny Winklers observation har rapporterats dit men har inte blivit bekräftat än.

Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog på Naturhistoriska museet och får ofta bilder från vargobservationer.

– Det ser ut som en varg, med benlängd, svanshållning och trav på slutet, säger Didrik Vanhoenacker.

Samtidigt höjer han en varningens finger, det är ofta är svårt att tyda.

– Det är inte helt lätt att skilja på varg från vargliknande hundar. Jag brukar vara generellt försiktig med att uttala mig om det är en varg eller inte. Men den där vågar jag inte avfärda som hund, säger han.

Vargens utseende och spår

Jägarförbundet har en utförlig beskrivning av vargens både utseende och efterlämnade spår. Vil du läsa beskrivningen i sin helhet hittar du den HÄR.

Storlek: Mankhöjden är 70-90 cm (jämför med en Siberian Husky där en hanhund inte får bli högre än 60 cm i mankhöjd för att hålla sig till rasstandard)

Färg: Pälsen är varierande grå och brun-gul på ovansidan och ljusare nedtill på kroppen. Huvudet är ljust på nedre delen av nosen och på kinderna. Den som ser en varg för första gången reagerar ofta på att den är mer gul än grå

Steglängd: Över en meter

Spår: Spårstämpeln är cirka 10 cm lång

Spillning: Väldigt lik hundbajs. Korvarna är 2-3 cm tjocka och luktar starkt. De innehåller ofta hår och benbitar. Spillningen fungerar som markering och lämnas därför väl synlig.

Källa: Jägarförbundet

Visa merVisa mindre

Öga mot öga med vargen - så här ska du bete dig

Rovdjurscentret de 5 stora i Järvsö arbetar aktivt med att informera människor om våra fem stora rovdjur. De har satt ihop en lista med fyra punkter på hur du ska bete dig om du vill öka avståndet till en varg, eller känner dig hotad av en varg.

Rovdjurscentret har flera samarbetspartners och finansieras delvis med medel från Naturvårdsverket.

Ge dig tillkänna. Ibland är vargen fokuserad på annat och har kanske inte noterat dig.

Ovanstående gäller speciellt om du har en hund med dig. Då kan vargen vara så fokuserad på hunden att den uppfattar dig som människa först när du ropar eller klappar i händerna.

Kalla in din hund. Om den går mot vargen istället för att komma till dig ska du i första hand försöka locka hunden på olika sätt.

Om du går eller springer fram mot dem båda är sannolikheten stor för att vargen går iväg och hunden följer efter och försvinner utom synhåll.

Gå från platsen. Om vargen går efter dig fortsätter du gå men kan stanna till och verka hotfull.

Ropa, ta några steg mot den och gör dig stor.

Om vargen trots allt skulle angripa dig eller hunden så slå och sparka så mycket du kan.

Skulle du se en varg är det viktigt att du rapporterar det till Skandobs, det gör du HÄR.

Källa: Rovdjurscentret De 5 stora

Visa merVisa mindre

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30