Några av de 49 400 munskydd som fastnade i en kontroll av en lastbil i Frihamnen tidigare i år ligger uppradade inne på Tullverkets kontor i Stockholm. De kommer aldrig nå handeln, uppger tullinspektören Markus Petersson.

– Tar du på dig ett sånt här munskydd som inte är produktsäkrat så är det ingen som vet om det faktiskt skyddar eller inte. Det kan snarare ha motsatt effekt om det inger en falsk trygghet, säger han.

Införseln av skyddsutrustning, som munskydd, har precis som smittspridningen gått i vågor under året. Efter en snabb ökning under våren kom en dipp under sommaren, innan handeln fick ny fart igen i höst.

Dåliga varor förstörs

Totalt räknar Tullverket med att ha stoppat drygt sex miljoner munskydd, handskar, förkläden och annat skyddsmaterial så här långt under 2020. De kan till exempel ha saknat så kallad CE-märkning eller den dokumentation som krävs.

Mycket har kunnat släppas vidare efter kontroller av Läkemedelsverket och Arbetsmiljöverket men drygt 200 000 produkter, som inte hållit måttet, har också skickats tillbaka eller förstörts.

Kinesiska läkemedel

–  Det har varit en jättestor ökning av sjukvårdsmaterial i år och en mängd nya leverantörer dök upp i våras när alla till vilket pris som helst ville få tag i skyddsutrustning, säger verksamhetschefen Anna-Lena Heinänen.

En annan coronaeffekt är att en ny typ av kinesiskt naturläkemedel, “Lianhua Qingwen” som påstås ha effekt mot covid-19, fastnat i Tullverkets kontroller.

–  Det såg vi rätt mycket av i våras. Det var ofta privatpersoner i Kina som skickade det här till vänner och släktingar men det är inget godkänt läkemedel. Ingen ska bli lurad eller råka ut för något ännu värre i tron att de tar medicin, säger Markus Petersson.

På bordet inne på Tullverket ligger också rader av andra varor som stoppats i Stockholms län i år. För trots ett minskat resande och uteblivna flygtransporterna till Arlanda så har tullen haft att göra. Införseln av gods har fortsatt till länet via hamnar, tåg och lastbilar.

Märkessmycken – eller?

I en container i Frihamnen hittades till exempel stora mängder piratkopierade laddare, mobilbatterier, eltandborstar, hörlurar och väskor, plånböcker och smycken med tjusiga märken på.

–  Förutom att det är varumärkesförfalskning så kan det vara rent farliga produkter. När man inte vet något om tillverkningen av ett mobilbatteri till exempel vet man ju inte heller vad som händer när man stoppar in det i sin telefon, säger Markus Petersson.

Lågt pris inte alltid bäst

Att den privata näthandeln har ökat under pandemin har märkts, uppger Anna-Lena Heinänen, som vill göra stockholmarna mer medvetna om vilka företag de klickar hem produkter ifrån. Är priset väldigt lågt bör man tänka till en extra gång, anser hon.

–  Var medveten om riskerna att det kan vara förfalskade varor som görs av oseriösa företag, som inte tar ansvar för miljöpåverkan eller arbetsförhållanden, och som dessutom ofta har kopplingar till stora kriminella nätverk, säger Anna-Lena Heinänen.