Efter flera års het debatt om Stockholms kulturliv har nu nya scener och evenemang börjat poppa upp. En av årets nyheter är den två dagar långa festivalen Jungfrukällan som hålls i Slakthusområdet i augusti.

Niklas Jonsson, grundare av Sustainable punk som arrangerar musikfesten, har hållit på med festivaler hela sitt vuxna liv. Under de senaste åren har han lagt märke till att det blivit färre och färre tillfällen för nya artister att stå på scen.

– Initiativet växte väl ur någon slags frustration. Hela festival-Sverige har ju tidigare byggt på en bred flora av akter och festivaler med många scener där nya artister kunnat uppträda, men i dag finns det nästan bara plats för de artister som ligger högt upp på topplistorna.

Svårt att få spela

Niklas menar att de passionsdrivna festivalerna, som han kallar dem, inte finns kvar i samma utsträckning längre.

– Förut gick det att skicka en demo till Emmaboda eller Arvikafestivalen och få spela. De stora festivalerna behövs också, men Jungfrukällan är ett försök att vidga det spektrat lite.

24 år gamla Esther från Stockholm är en av de mer etablerade artisterna på festivalen. Hon debuterade som soloartist 2019 och har bland annat turnerat med Amason och Deportees. Trots det håller hon med Niklas om att det är svårt att få ett utrymme på Sveriges festivalscener.

– Många festivaler har samma artister som headlinar, så det är kul med ett initiativ där man måste vara lite nyfiken. Folk som ser planscherna har säkert hört talas om några namn men inte upptäckt dem ordentligt, så det här kommer bli en spännande upplevelse för alla.

För Niklas Jonsson var det självklart att Esther skulle spela på festivalen. "Det är popmusik, men inte linjärt. Det är spännande".

För Niklas Jonsson var det självklart att Esther skulle spela på festivalen. "Det är popmusik, men inte linjärt. Det är spännande".

Angie Gray

Vill väcka nyfikenhet

Under våren har hon spelat live ute i Europa och det späckade schemat har förändrat något inom henne.

– Det är så otroligt roligt att spela nu. Jag har haft en tendens att be om ursäkt för att jag står på scen men nu har jag gjort det så pass mycket att jag har börjat acceptera att folk inte är sura på att jag står här. Folk vill kanske se det.

– Om det är någon som är sugen på att se mig live så ska de passa på nu, för jag vet inte hur hösten ser ut, säger Esther.

– Om det är någon som är sugen på att se mig live så ska de passa på nu, för jag vet inte hur hösten ser ut, säger Esther.

Angie Gray

Just det är anledningen till att hon uppskattar musikfesten i augusti.

– Nyare artister måste få plats att spela för att kunna komma till den punkt att det känns bekvämt. Jag tror att det känns tryggt för många att spela för en publik till någon som är på ungefär samma nivå som en själv. När man spelar inför en superstor artists publik så känns det läskigare.

Niklas hoppas att festivalen ska väcka en nyfikenhet hos besökarna och att livet sätts på paus för en minut.

– Jag tror att man måste uppleva kultur, hela tiden. Det händer något i mötet mellan artist och publik som inte går att översätta och det kan leda till så mycket annat. Därför måste de här platserna finnas.