Festen anordnades av Lidingö hembygdsförening och hölls för att uppmärksamma den 6 juli år 1788, dagen då Carl Michael Bellman skrev Lidingösången under ett besök på Elfviks gård.

–  Bellman skrev sången här som en hyllning till sitt värdfolk, ägarna på den stora gården, säger Siv Bergius som är en av arrangörerna.

Bellman i ny tappning

På ängen nedanför gården samlades folk för att lyssna till framträdanden av Bellmans alster. I repertoaren fanns visor som "Gubben Noach" och "Är jag född så vill jag leva".

–  Vi samlades närmare 100 stycken vid 17-snåret och det var varmt och soligt. Folk hade picknick med sig och satt i gräset lite överallt.

Kvällen bjöd på även på lotterier och givetvis på allsång av Lidingösången.

–   Det var en lyckad kväll och jag tror att publiken blev nöjda och glada för det de blev bjudna på

Årets första fest

Festen har hållits varje år sedan ungefär 30 år tillbaka med förra året som undantag. Firandet blev den första tillställningen för allmänheten som hembygdsföreningen kunnat hålla i år på grund av restriktionerna.

–  Alla var väldigt glada och tacksamma som man ju känner nu när det släppt litegrann. Men vi tar fortfarande vårt ansvar förstås, säger Siv Bergius.

Härnäst väntar en familjedag med marknad på Elfviks gård. Håll utkik på hembygdsföreningens hemsida för mer information om aktiviteter.