Förskolan Gladan ligger i Aspuddens centrum, mittemot tunnelbanan. 35 barn får plats här, i lokaler som Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning hyr av en bostadsrättsförening.

Det är en liten förskola och det var en viktig orsak till att Alexander Frostemo valde den åt sina två barn, 3,5 och 1,5 år gamla.

– Vi har varit jätteglada över att våra barn får vara i en lugn miljö. Min äldsta dotter är så blyg och i ett litet sammanhang kommer hon mer till sin rätt, säger han.

Protestlista skrevs

Men hösten 2022 stänger Gladan. Barnen och personal får flytta in i Flyttfågeln, som rymmer 128 barn. En betydligt större förskola alltså – och det är många föräldrar upprörda över. Så gott som alla har skrivit under en protestlista som skickats till både ansvariga tjänstemän och politiker i stadsdelsnämnden.

– Alla är jättebesvikna. Vi undrar var barnperspektivet finns. Gladan är en av de förskolor som får högst betyg i hela Hägersten-Älvsjö stadsdel. Betydligt högre än Flyttfågeln. Då är det inte rätt att stänga den, säger Linn Lichtenstein, som har en 3-årig dotter i Gladan.

Har ingen gård

De två föräldrarna träffar Mitt i utanför Gladan, några dagar efter att de fått beskedet. Därifrån tar vi en promenad på två minuter till Botvidsparken, där barnen brukar leka eftersom Gladan saknar gård.

– Det är absolut inget problem eftersom de kan vara i Botvidsparken. Men när jag går förbi Flyttfågeln hör jag vilken hög ljudvolym det är på gården där. Det är en stökigare miljö, säger Alexander Frostemo.

Färre barn i stadsdelen

Gladan är inte den enda förskolan som bommar igen nästa höst. Ytterligare fyra stängs (se faktaruta), vissa för gott och andra tillfälligt. Orsaken är att antalet barn i stadsdelen minskar sedan 2019. 2022 kommer 500 färre förskolebarn att finnas i Hägersten-Älvsjö än 2020.

Mest påtaglig är trenden i Hägersten och Liljeholmen.

– Sedan länge stänger vi ett antal avdelningar varje höst, då barnen är färre. Sedan öppnar vi dem igen på våren. Nu gör vi en mer omfattande översyn och stänger fem förskolor eftersom överkapaciteten är så stor, säger Katarina Odén Ryhede, förskolechef i Hägersten-Älvsjö.

När man valt vilka förskolor som ska stänga har man tittat på sådant som tillgång till gård, kök, renoveringsbehov och om det går att flytta hela barngrupper, så att man slipper splittra dem. Det är möjligt när det gäller Gladan.

– Det är jätteroligt att föräldrarna är nöjda med Gladan. Barn och pedagoger flyttar tillsammans till Flyttfågeln så vi hoppas att de fortsätter att vara det, säger Katarina Odén Ryhede.

Trenden vänder 2024

Redan 2024 väntas barnantalet börja öka igen. Planen är då att återöppna de förskolor som bara stängs tillfälligt.

I väntan på det är det "inte väl använda skattepengar" att ha förskolor som inte är fulla, betonar förskolechefen.

Föräldern Linn Lichtenstein vänder på steken:

– Vi tycker inte att man använder skattepengar rätt när man stänger en förskola som fungerar jättebra och flyttar barnen till en förskola som fått sämre omdömen.

Läs även:https://www.mitti.se/nyheter/forskola-ska-laggas-ner-foraldrar-protesterar/reptlj!Tc4lS6A5Qo02op3OUguNPQ/

Läs även:https://www.mitti.se/nyheter/foraldrar-och-barn-demonsterar-mot-jatteforskolan/repuko!Kn0FwnnfuJXjUxc9R8Zxg/