Mälarhöjden

Glöm hamburgarna, nu är det pasta, pizza och italienska viner som gäller i kroglokalen på Brådstupsvägen 1 i Mälarhöjden. Krögare är Fruängsbon Felix Hedberg, som drömt om att starta en egen restaurang så länge han kan minnas.

– Jag har alltid velat driva en egen krog. Gärna här i Mälarhöjden, där jag växte upp. När Brödernas gick i konkurs i juni fanns plötsligt en ledig lokal och jag tänkte att nu är det dags att försöka, säger han.

När ni läser detta har Da Dante nyligen öppnat. Men när Mitt i hälsar på råder visst byggstök. Det är strax före jul och Felix Hedberg jobbar ihärdigt med att få allt i ordning, med hjälp av sina föräldrar. Det här är är knappast okända lokaler för någon av dem.

– Vi var här och åt hela familjen när jag var liten, på Mälarkrogen som det hette då. När jag hade ätit färdigt sprang jag ut och lekte i Kastanjeparken. Mina föräldrar kunde sitta kvar i lugn och ro.

Har ett barnrum

Att öppna eget i just dessa lokaler är därför extra roligt, tycker han. Att andra krögare kastat in handduken efter några år – först Astrids och sedan Brödernas – oroar honom inte.

– Brödernas koncept var nog för smalt och jag tror att Astrids prisnivå var lite för hög, även om det var bra mat. Till oss ska man kunna gå och käka med familjen en vardagskväll när man inte orkar laga mat. Vi gör i ordning ett barnrum också, med tv och leksaker, säger han.

Det är extra roligt att öppna egen krog i de lokaler dit han gick som barn med föräldrarna, tycker Felix Hedberg.

Det är extra roligt att öppna egen krog i de lokaler dit han gick som barn med föräldrarna, tycker Felix Hedberg.

Mikael Andersson

Hade en foodtruck

Italienskt är alltså det bärande temat, med napolitanska pizzor och pasta men också några andra rätter, som råbiff och tagliata di manzo, alltså tunna entrecôteskivor på en ruccolabädd och toppad med med pinjenötter, olivolja och annat.

En kock och en pizzabagare, både med lång erfarenhet från Italien, ska se till att allt smakar bra. Själv är Felix Hedberg ingen kock, även om han "alltid lagat väldigt mycket mat och gärna italienskt". Han har en bakgrund som säljare och som platschef på ett gym i Mälarhöjden. Dessutom hade han en foodtruck, inriktad på catering i Mälarhöjden, under fem år.

Felix Hedberg har drömt om att driva en egen krog så länge han minns. Nu gör han det.

Felix Hedberg har drömt om att driva en egen krog så länge han minns. Nu gör han det.

Mikael Andersson

Resor till Italien

Men nu är det Da Dante som gäller. Han och frun har gjort ett par resor till Italien sedan i somras, för att hitta nya rätter och smaker och få inspiration.

– Jag blev bland annat väldigt förtjust i en ragu – en köttfärssås utan tomat som vi ska ha till pasta. Vi ska försöka vara så autentiska som möjligt även om vi inte kommer att vara rädda för att ta ut svängarna, säger han.

Kolgrill öppnar i sommar

Namn: Felix Hedberg.

Ålder: 30 år.

Bor: I Fruängen, med fru och tre barn, 4, 6 och 9 år gamla. Växte upp i Mälarhöjden.

Aktuell: Har öppnat krogen Da Dante (Hos Dante), på Brådstupsvägen 1 i Mälarhöjden. Till sommaren blir det kolgrill på uteserveringen.

Gillar att laga hemmavid: Gärna smårätter, så att det finns mycket att plocka av, men också husmanskost.

Källa: Mitt i