Samhörighet. "Vi är som en familj och det stärker viljan ännu mer i laget. Du spelar inte bara för fotbollen utan också gemenskapen", säger Younes Silver Louardirhi. Foto: Sacharias Källdén

FC Brandbergen har hjärtat i sporten – och området

Resan har varit snabb för FC Brandbergen sedan starten 2015. I år spelade de som nykomlingar i toppen av divsion 4. Samtidigt som fokus ligger uppåt har laget en stark koppling till basen i Brandbergen.

  • Publicerad 16:58, 1 okt 2021

Jag växte upp på den här planen.

Bredvid Brandbergens IP ligger ett svart- och gulmålat omklädningsrum. Där inne sitter spelare från FC Brandbergen, de har precis bytt om till träningskläder och ska ut i den kalla höstluften.

– Det är mycket hjärta i klubben, säger Younes Silver Louardirhi.

Sebastian Sjöberg sitter mittemot och håller med. Även om detta är hans första säsong i laget har han lång erfarenhet av fotbollen i Brandbergen.

– Jag brukade kolla på matcherna innan. Jag har många vänner här omkring och många i laget känner varandra sedan tidigare. Det ger en väldigt familjär känsla.

Färska. Både mittfältaren Sebastian Sjöberg, 25 år, och ytterbacken Younes Silver Louardirhi, 18 år, är relativt nya i FC Brandbergen. Foto: Sacharias Källdén

Mot toppen

I år kom FC Brandbergen in som nykomlingar i division 4. Klubben har rusat fram i serien och ligger nu i toppen.

– Det finns lag som spelar flera år i division 4, det är inte ofta en nykomling kommer med i toppen direkt. Det tyder ju på att det finns kvalité, menar Jamil Jedidi, klubbchef.

Bakom framrusningen ligger hård träning berättar tränaren Aladdin El Khatib. Men även en bra känsla i laget.

– Vi har spelare som ger allt. Men det har också varit viktigt att se till att vi alla ser varandra. Det kan ju bli tjafs och folk slutar men det har inte blivit så här.

– Det märks också att alla strävar mot samma mål, att spela bra fotboll, säger spelaren Jasmin Dzankovic.

Lokalkändisar

– Är det där era nya träningströjor? Ska ni spela match nu?

En ung kille springer fram till spelarna när de går ut på planen för att värma upp. Här vet de flesta om FC Brandbergen och spelarna är de lokala kändisarna.

– Som Messi eller Ronaldo, säger Nemanja Tadic, styrelseledamot i klubben och fortsätter:

– När jag var liten var det Brandbergen IF man strävade efter att vara en del av. Det höll en borta från mycket skit för man behövde sköta sig om man ville spela med dem.

Younes Silver Louardirhi håller med.

– Jag växte upp på den här planen. Var här seriöst från åtta på morgonen till nio på kvällen. Det är bra att man ser spelarna här som liten, det motiverar en och ger en hunger.

På fredagarna när det är hemmamatch samlas Brandbergen för att kolla på matchen tillsammans. Jubel, hejaramsor och musik från planen ekar över orten.

– Det är alltid show när vi spelar, mer exotiskt än på andra matcher. Vi har musik och fyrverkerier som de i området har fixat, säger Jasmin Dzankovic.

Ge tillbaka. Nemanja Tadic, 27 år och styrelseledamot i klubben, jobbar idag med ungdomar. Att engagera sig i klubben är hans sätt att ge tillbaka till unga i orten. Foto: Sacharias Källdén

Engagemang

Men det är inte bara på planen som klubben får orten att samlas. Sedan 2015 har föreningen arbetat för att förbättra området för de yngre. Allt från spontanfotboll och nattvandringar till att klubben är med och driver Brandbergsbadet på sommaren efter nedläggningshotet 2017.

– Vi vill vara som kommunens förlängda arm och stötta på olika sätt eftersom vi är så stora aktörer här. Som samhället ser ut idag är det mer än viktigt att vi finns där, säger Jamil Jedidi.

Brandbergsbon Nemanja Tadic inspirerades av engagemanget. Efter att han slutade spela i laget har han varit kvar i klubben.

– Man vill vara en del av vad de gör. Det här är mitt sätt att ge tillbaka för allt fint jag fått från området.

FC Brandbergen

Startade 2015 av ett gäng kompisar uppvuxna i Brandbergen. Tidigare fanns Brandbergen IF men det slogs ihop med IFK Haninge 2012 som sedan 2015 har varit klubben IFK Haninge.

I år började FC Brandbergen spela i division 4

I laget spelar herrar i åldrarna 18-38 år.

Matcher kvar i division 4:

1/10: FC Brandbergen - Spårvägens FF ( hemma)

8/10: FC Brandbergen - FC Krukan (borta)

Visa merVisa mindre