Om du skulle råka se ett avsnitt av Morden i Sandhamn på tv, eller Min historiske pojkvän, kan du titta lite extra på miljön runt omkring. Vissa avsnitt är nämligen filmade i och vid Fredriksborgs fästning vid Oxdjupet.

Det senaste året har en film och tre kända tv-serier spelats in där.

– Det är superkul att produktionsbolagen hör av sig! Vi tycker bara det är kul om fästningen används, och syns mer, säger Pontus Löhtfors, som driver Fredriksborgs hotell, där fästningen ligger, ihop med sin partner.

Servar filmteamen

De arrenderar Fredriksborg av Statens fastighetsverk sedan 2017. Enligt Pontus Löhtfors är det en av få försvarsbyggnader från 1700-talet som går att hyra på det här viset.

– Det är gott om plats och bra akustik där inne så den går att använda till så mycket.

När det gäller Morden i Sandhamn har scener spelats in utanför fästningen, i källaren, krutrummet och i tornet.

– De filmar ofta flera dagar intensivt och har massor av utrustning med sig som de monterar upp, och mycket personal. Filmteamen sköter sig själva och är väldigt proffsiga.

Ibland kan hotellet behöva ordna med rum för vila och loger åt skådespelarna, mat och annan service, enligt Pontus Löhtfors.

Det händer att han stöter ihop med personer som är ”kända från tv”.

– Det är en kul bonus! Man har ju sett dem på tv bara, här blir det att man hejar och småpratar lite, säger Pontus.

1700-tal blev medeltid

Rickard Olsson, projektledare på produktionsbolaget Baluba som gjort Min historiske pojkvän, är glad över att de fick tillgång till Fredriksborg.

– När vi skrev manuset till vårt medeltidsavsnitt såg vi framför oss en medeltida borg vilket verkligen inte är det lättaste att hitta i Stockholmsområdet. När vi till slut hittade bilder inifrån fästningen blev vi övertygade om att så här skulle det kunna sett ut även på medeltiden, trots att fästningen är byggd långt senare, säger han.

Att produktionsbolag frågar om de får filma i fästningen är nytt, enligt Pontus Löhtfors. Innan dess har den bara hyrts ut för andra mindre event.

– När det gäller Min historiske pojkvän så fick filmteamet tips om fästningen från en person som varit här och ätit. Vi har guidade visningar hela sommarhalvåret, då över 1 000 personer hinner se fästningen under en säsong, så det sprids kanske den vägen också.