Inspelning. Min historiske pojkvän i Fredriksborgs fästning, med skådespelarna Simon J Berger och Petra Mede. Foto: TV4/Baluba

Fästningen vid Oxdjupet har blivit tv-kändis

Fredriksborgs fästning på norra Värmdö har blivit Stockholms nya filmstudio. Det senaste året har flera avsnitt av kända tv-serier spelats in där.

  • Publicerad 10:42, 30 nov 2021

Om du skulle råka se ett avsnitt av Morden i Sandhamn på tv, eller Min historiske pojkvän, kan du titta lite extra på miljön runt omkring. Vissa avsnitt är nämligen filmade i och vid Fredriksborgs fästning vid Oxdjupet.

Det senaste året har en film och tre kända tv-serier spelats in där.

– Det är superkul att produktionsbolagen hör av sig! Vi tycker bara det är kul om fästningen används, och syns mer, säger Pontus Löhtfors, som driver Fredriksborgs hotell, där fästningen ligger, ihop med sin partner.

Servar filmteamen

De arrenderar Fredriksborg av Statens fastighetsverk sedan 2017. Enligt Pontus Löhtfors är det en av få försvarsbyggnader från 1700-talet som går att hyra på det här viset.

– Det är gott om plats och bra akustik där inne så den går att använda till så mycket.

När det gäller Morden i Sandhamn har scener spelats in utanför fästningen, i källaren, krutrummet och i tornet.

– De filmar ofta flera dagar intensivt och har massor av utrustning med sig som de monterar upp, och mycket personal. Filmteamen sköter sig själva och är väldigt proffsiga.

Ibland kan hotellet behöva ordna med rum för vila och loger åt skådespelarna, mat och annan service, enligt Pontus Löhtfors.

Det händer att han stöter ihop med personer som är ”kända från tv”.

– Det är en kul bonus! Man har ju sett dem på tv bara, här blir det att man hejar och småpratar lite, säger Pontus.

1700-tal blev medeltid

Rickard Olsson, projektledare på produktionsbolaget Baluba som gjort Min historiske pojkvän, är glad över att de fick tillgång till Fredriksborg.

– När vi skrev manuset till vårt medeltidsavsnitt såg vi framför oss en medeltida borg vilket verkligen inte är det lättaste att hitta i Stockholmsområdet. När vi till slut hittade bilder inifrån fästningen blev vi övertygade om att så här skulle det kunna sett ut även på medeltiden, trots att fästningen är byggd långt senare, säger han.

Att produktionsbolag frågar om de får filma i fästningen är nytt, enligt Pontus Löhtfors. Innan dess har den bara hyrts ut för andra mindre event.

– När det gäller Min historiske pojkvän så fick filmteamet tips om fästningen från en person som varit här och ätit. Vi har guidade visningar hela sommarhalvåret, då över 1 000 personer hinner se fästningen under en säsong, så det sprids kanske den vägen också.

Försvarsborg. Pontus Löhtfors framför Fredriksborgs fästning. Foto: privat

Inspelning. Min historiske pojkvän i Fredriksborgs fästning, med skådespelarna Petra Mede och Sven Björklund. Foto: TV4/Baluba

Riggar. Ljud och ljus ska monteras upp, till olika produktioner. Foto: Pontus Löhtfors

1700-tal. Det välvda taket och utkiksgluggarna inuti fästningen lockar filmbolagen. Foto: Pontus Löhtfors

Det här har spelats in på Fredriksborg

Morden i Sandhamn säsong 8, sänds preliminärt våren 2022, TV4/CMore.

Sommaren med släkten, nya avsnitt, sänds preliminärt våren 2022, TV5.

Min historiske pojkvän, spelades in i våras, avsnitt 4, har redan sänts, TV4.

Historiskt drama från 300-talet. Filmen kommer visas på bio eller tv framöver.

Utöver det har två musikvideor spelats in i fästningen: The Sonic overlords – ”In my darkest room”, och en video med DJ La Fleur.

Nästa år är planen att öppna upp för fler konserter, föreläsningar, utställningar och liknande i fästningen, parallellt med filminspelningarna.

Visa merVisa mindre

Inspelning. Min historiske pojkvän i Fredriksborgs fästning. Foto: TV4/Baluba

Inspelning. Min historiske pojkvän i Fredriksborgs fästning, med skådespelarna Simon J Berger och Petra Mede. Foto: TV4/Baluba

Fredriksborgs fästning

Fredriksborg byggdes 1735, döpt efter kung Fredrik I och ansågs då vara en av Europas modernaste i sitt slag. Den ligger på höjden ovanför Oxdjupet på norra Värmdö, mittemot Rindö.

Fästningen skyddade inloppet mot Stockholm i 100 år och ingick i försvaret som byggdes för att skydda Stockholm efter rysshärjningarna 1719. Den är sedan 1935 ett skyddat byggnadsminne.

De tillhörande officerbostäderna byggdes om till hotell 2015 och numera är fästningen öppen med guide, eller kan bokas, maj–september. Den kan också bokas för olika event.

Visa merVisa mindre