Den 20 april fanns 570 covidpatienter på regionens sjukhus, varav 90 i intensivvård. Och det utöver alla andra patienter som vårdas.

Så har det sett ut i ungefär en månads tid nu, sedan den tredje pandemivågen rullade in.

Personalen är hårt sliten, de jobbar 12-timmarspass, många på krislägesavtal med 48-timmarsveckor.

Och de ropar på avlastning.

23 från privata vårdgivare

Sjukhusen har själva styrt om personal till covidvården, och ställt in besök och operationer som kan vänta, så kallad elektiv vård.

Astrid Lindgrens barnsjukhus har till exempel fått bidra med över 100 medarbetare till covidvården på Karolinska universitetssjukhuset.

Tanken är att privata vårdgivare också ska bidra med personal, då även de ställt in den elektiva vården. Under första vågen förra våren ställde de upp med 140 medarbetare. Under andra vågen i vintras bidrog de med omkring 100 medarbetare.

Under den tredje vågen har hittills 23 personer från privata vårdgivare kommit till undsättning.

Varför är det färre som ställer upp nu?

– Det är svårt att veta. Kanske för att det är tufft att jobba i covidvården. Och de som är anställda av privata vårdgivare jobbar ju ofta dagtid, och inte 24/7 som på sjukhusen, och det kanske inte inte går ihop med deras liv, säger Eva Bring, enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Hade ni hoppats på fler?

– Det är en ansträngd situation på akutsjukhusen och alla önskar mer personal. Vi följer utvecklingen men vet ju inte hur länge det kommer att ligga på den här nivån.

Pandemiavtal

Hon påpekar att statistiken bygger på dem som förmedlas via central HR, och att sjukhusen själva kan ha timanställt personal från privata vårdgivare utöver detta.

– Vi har ju också slutit pandemiavtal med flera vårdgivare så att patienter har kunnat flytta ut till dem från sjukhusen, vilket ju avlastar, säger hon.

Den vårdgivare som bidragit med flest medarbetare under våg 3 är Capio, med en läkare och 8 sjuksköterskor. GHP, en koncern med en rad specialistkliniker, har bidragit med fem sjuksköterskor och en undersköterska.

Frivilligt

De vårdgivare som avlastat akutsjukhusen är Ersta sjukhus, Remeo, Capio Artro clinik, GHP och Ryggkirurgiskt centrum.

– Vi tycker att vi har ett framgångsrikt samarbete med pandemiavtalen. Men insatserna från de privata vårdgivarna bygger på frivillighet, säger Eva Bring.

Region Stockholm har bara rätt att ge direktiv om den vård som omfattas av vårdgivarens avtal, och kan inte kräva att de ska utföra vård utöver det avtalade vårduppdraget.