Under covid 19-pandemins framfart 2020 och 2021 var det många traditioner i samhället som kastades omkull. Julbordet var inget undantag.

Restriktionerna satte stopp för det traditionella firandet med släkten vilket innebar att inte lika mycket mat behövdes.

I år pekar mycket på att de mer smäckra julborden behålls. Men av andra anledningar än ett virus.

– Vi har fått en ny kris med inflation och höjda räntor. En försämrad ekonomi kan göra att många behåller julborden de hade under pandemin, säger måltidsforskaren Rickard Tellström.

En annan sak som tycks bestå från pandemiåren är intresset att köpa julmatskassar och delikatesslådor från matbutiker.

– Det kan vara ett prisvärt alternativ för personer som vill ha mycket olika smaker på julbordet, samtidigt som man slipper laga mängder av olika rätter. Och det blir inte så mycket rester.

Julskinkans hotas – av fisk

Julskinkan har varit ohotad som etta på julbordet de senaste 60 åren. Den anses fortfarande vara den viktigaste rätten på julbordet. Men övriga maträtter knaprar in på grisens bakdel.

– Julskinkan hotas av Janssons frestelse, lax och inlagd sill. Det är alltså tre fiskrätter som julskinkans stora utmanare. Man kanske inte alltid tänker på det, men julen är faktiskt en stor fiskhögtid, säger Rickard Tellström.