Bättre läge. Johan Bratt,tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, hoppas att nedgången håller i sig. Foto: Stefan Källstigen/Mikael Andersson

Färre covid-smittade vårdas på sjukhus

Antalet covid-patienter vid regionens sjukhus har minskat drastiskt den senaste veckan, från 107 till 88. Allt färre som smittats av covid-19 kan också konstateras.

  • Publicerad 17:34, 24 sep 2021

Antalet som bekräftats smittade med covid-19 är på väg ner i Region Stockholm. Första veckan i september rapporterades 2 132 positiva provsvar.

Nu är antalet ner i 1 271 smittade en vecka bakåt.

Färre på sjukhus

Även antalet personer som vårdas på sjukhus har minskat. Förra veckan vårdades 107 covid-sjuka, och nu är antalet nere i 88 personer.

– Det är bra att antalet inlagda på sjukhus med covid-19 minskar och vi hoppas att trenden fortsätter. Vi behöver resurser i den ordinarie vården, både för att hjälpa de som nu kommer till akutsjukhusen och att komma ikapp den vård som skjutits upp på grund av pandemin, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Andelen i befolkningen över 18 år som tagit minst en dos är nu 83,2 procent. 73,7 procent är fullvaccinerade.

Restriktioner upphör

Den 29 september upphör alla pandemirestriktioner. Risken finns att smittan då åter tar fart, befarar smittskyddsläkare Maria Rotzén-Östlund:

– Fortfarande är det fler än tusen personer i veckan som konstateras smittade med covid-19. Med tanke på att restriktionerna tas bort den 29 september vill vi att än färre ska vara smittade. Nu gäller att du som ännu inte vaccinerat dig, verkligen gör det. Annars kan man faktiskt inte räkna med att leva som vanligt ens efter den 29:e september, säger hon.

7 000 barn bokade vaccin

Sedan i måndags erbjuds även barn 12–15 år att vaccinera sig mot covid-19, och under veckan bokade fler än 7 000 unga vaccination.

Loading...

Loading...