Enligt befolkningsprognosen kommer Huddinge att tappa 700 barn i förskoleålder fram till 2028. Därför stänger fem förskolor till hösten, vilket påverkar ytterligare 12 förskolor.

Under veckan inleds de fackliga förhandlingarna om kommunens stora omorganisation av förskolan. Och personal kan varslas, vilket Mitt i berättat tidigare. I februari var beskedet att minst 53 förskollärare och barnskötare kommer att bli övertaliga.

– Vi behöver anpassa organisationen efter det minskande barnantalet. Hade vi inte avvecklat förskolor, hade ännu fler anställda påverkats, säger Frida Plym Forshell, utbildningsdirektör.

Omorganisationen går ut på att se över hur många anställda som varje förskola är i behov av när barnen blir färre.

– Vi avvecklar inte personal innan barnen har minskat. Lärartätheten kommer att öka successivt när antalet barn sjunker, men vi kan inte behålla alla när vi ser en så stor minskning, säger Frida Plym Forshell.

Hur många anställda påveras av omorganisationen?

– Det kan förändras från dag till dag. All personal har fått information om att de berörda förskolorna har det här behovet, och det är ju väldigt många personer som jobbar på de förskolorna såklart. Men i slutändan är det ju inte säkert att så många berörs av att få lämna sin anställning.

Frida Plym Forshell, utbildningsdirektör i Huddinge kommun, menar på att personaltätheten kommer att öka i och med omorganisationen.

Frida Plym Forshell, utbildningsdirektör i Huddinge kommun, menar på att personaltätheten kommer att öka i och med omorganisationen.

Anna Z Ek

Personalens oro

Pablo Mendoza, ordförande och huvudskyddsombud för Sveriges Lärare i Huddinge, är i kontakt med flera av de berörda förskollärare.

– Personalen känner en enorm oro. De sitter kanske på stora lån, har skaffat hus och barn. Man har börjat planera för ett liv och helt plötsligt riskeras allt att slås i spillror. Övertalighet och minskade barnkullar är inte något som bara drabbar Huddinge kommun utan hela Stockholmsområdet. Att få ett nytt jobb som förskollärare är inte det lättaste, säger han. 

Facket anser att kommunen borde ta chansen att investera i mindre barngrupper och högre personaltäthet. Speciellt i socioekonomiskt utsatta områden. Man ser även en risk med att de nedlagda förskolorna och omorganisationen kan leda till en kompetensflykt.

– Har man blivit övertalig en gång kan det sända en signal att man är oönskad. Det kan leda till att förskollärare lämnar kommunen och inte vill komma tillbaka om behovet av fler anställda uppstår i framtiden. Nu har vi chansen att bli bäst i länet när det gäller förskollärartäthet, men i stället riskerar vi att förlora värdefull pedagogisk kompetens, säger Pablo Mendoza.

Förskolan Hagen i Segeltorp är en av de förskolor som berörs.

Förskolan Hagen i Segeltorp är en av de förskolor som berörs.

Läsarbild

Frida Plym Forshell förstår att situationen skapar oro men pekar på att förskollärare tidigare har fått liknande jobb på andra förskolor inom kommunen.

– Vi hade en liknande situation förra året, men då lyckades vi omplacera de flesta.

Så länge de fackliga förhandlingarna pågår är det oklart hur många anställda som kommer att påverkas av omorganisationen.