Vanligt. Lustgaspatroner hittas dagligen runt om i Skärholmens stadsdelsområde. Foto: Patrik Ekström/Arkivbild

Fältare varnar för lustgas bland unga

Fältare varnar för användande av lustgas bland unga. Patroner har hittas i parker, förskole- och skolgårdar runt om i Skärholmen, Sätra, Vårberg och Bredäng. "Det är viktigt att ungdomar och deras vuxna förstår att det är farligt! säger Moa Lindunger.

  • Publicerad 06:30, 15 okt 2021

Vårt problem är att det är farligt men inte olagligt.

Den senaste tiden har nattvandrare, fältassistenter och poliser runt om i stan larmat om att användningen av lustgas kan ha blivit vanligare bland unga. Även i Skärholmens stadsdelsområde är användningen av lustgas ett återkommande problem.

– Det ökar sommartid och vi ser ett fortsatt användande. Det är viktigt för oss att kartlägga fynd av lustgaspatroner så att vi kan rikta våra insatser och öka vuxennärvaron dit, säger Moa Lindunger, chef för fältassistenterna i Skärholmen.

Fältsassistenterna har hitta lustgaspatroner på skolgårdar, förskolegårdar, i parker och andra undanskymda platser där inte så många rör sig kvällstid. Och där man kan sitta under tak vid bänkar och bord.

– Vi kan inte peka ut någon specifik plats, de finns lite överallt, här precis som i övriga staden säger Moa Lindunger.

Kan leda till dödsfall

Lustgas är lagligt att köpa. Tanken är att patronerna ska användas till gräddsifoner för att göra flytande grädde vispad. Men att andas in gasen outspädd är riskfyllt och kan leda till syrebrist, medvetslöshet, tillfälligt svagare hjärtmuskulatur och att skyddsreflexerna försvagas. Det har även inträffat dödsfall.

– Vårt problem är att det är farligt men inte olagligt, säger Moa Lindunger.

Stockholm stad har därför gått ut centralt för att varna föräldrar om vad som pågår bland annat genom utskick till skolornas rektorer.

"Var är föräldrarna och de vuxna"

För att få bukt med problemen tycker Moa Lindunger att det behövs förstärkning på flera plan. Bland annat att föräldrar och andra vuxna är ute och rör sig i samhället där barn och unga är.

– Det man kan fråga sig är varför ungdomarna kan använda lustgasen utan att någon sätter stopp. Var är föräldrarna och de vuxna? säger hon.

Hon framhåller också att man inte ska stirra sig blind på själva användningen utan att se att den är ett symtom på något annat.

– Har du ett barn eller en ungdom som brukar lustgas regelbundet så är det en signal på att hen inte mår bra och har andra problem och då behöver vi vuxna agera och stötta, säger hon.

Syrebrist största risken

När gasen inhaleras direkt från tuber får man i sig en koncentrerad gas till skillnad från på sjukhus då gasen är blandad med syrgas.

Den främsta risken med användandet av lustgas är syrebrist. Det kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer, som exempelvis kräk- och fallreflexen, försvagas. Dödsfall är ovanligt men har inträffat.

Riskerna ökar i samband med andra droger eller alkohol.

Upprepad användning kan ge skador på nervsystemet och ryggmärgen genom att den mängd B12-vitamin man har i kroppen avaktiveras.

Källa: Socialförvaltningen, Stockholms stad, Läkemedelsverket, Drugsmart

Visa merVisa mindre