Varnar. Ola Åkesson är kommunpolis i Tyresö. Han varnar för bedragare som lurar till sig bankkort och koder genom att säga sig ringa från polisen eller från en bank. Foto: Stefan Källstigen, Mostphotos

Falska poliser lurar äldre i Tyresö

Polisen varnar för äldrebedragare efter att fyra Tyresöbor har blivit utsatta inom loppet av två veckor. Bedragarna påstår sig ringa från banken eller polisen och säger sig vilja stoppa bedrägerier.

  • Publicerad 08:49, 4 jun 2021

En måndag i slutet av maj ringer telefonen hemma hos en Tyresöbo som är i 90-årsåldern.

Den som ringer påstår sig vara från en bank och säger att kvinnan har blivit utsatt för en bedragare som har försökt ta ut pengar från hennes konto.

För att stoppa bedrägeriet måste kvinnan lämna sitt bankkort och kod i ett kuvert, säger den som ringer. Några timmar senare kommer en person och hämtar kuvertet, uppger polisen.

Tyresöbon får ett till samtal efter det. Den som då ringer säger sig vara från polisen och vill komma hem till henne för att dokumentera hennes värdeföremål.

– Det var då kvinnan började ana ugglor i mossen och insåg att hon hade blivit bedragen, säger Ola Åkesson, kommunpolis i Tyresö.

Tyresöbon upptäckte efter det att någon hade tagit ut pengar från hennes bankkonto.

Fyra anmälningar

Kvinnan är inte enda Tyresöbon som har blivit lurad på liknande sätt efter samtal från någon som säger sig vara från bank eller polis, och påstår sig behöva bankkort med kod för att kunna stoppa bedragare.

Polisens tips – så skyddar du dig

Kommunpolis Ola Åkesson poängterar att varken banker eller myndigheter kontaktar personer på det sätt som bedragarna har gjort i de här fallen.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon som ringer eller kommer hem till dig.

Avsluta samtalet om en obekant person ringer dig och du blir osäker.

Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem.

Om du blir utsatt för ett pågående brott eller precis har blivit utsatt ring 112 direkt. Om du vill anmäla brott i efterhand ring 114 14 eller gör det via polisen.se.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Inom loppet av två veckor i maj fick polisen in fyra anmälningar i Tyresö. I två av fallen lyckades bedragaren. De två andra klassas som försök.

Också i Nacka och Värmdö, som ingår i samma lokalpolisområde, har äldre personer anmält liknande bedrägerier eller bedrägeriförsök liksom på andra håll i Stockholmsområdet.

Polisen varnar

Polisen har därför gått ut med en varning för äldrebedragarna på sin Facebooksida.

"Vi vill med denna varning uppmana äldre personer samt med hjälp av deras anhöriga, hjälpa oss att sprida information om hur brotten går till och hur man kan skydda sig mot denna typ av bedrägerier", skriver Polisen i Tyresö på sin sida.

Det är inte första gången bedragare lurar till sig pengar på det här sättet av Tyresöbor.

I november förra året skrev Mitt i Tyresö om att äldre Tyresöbor hade blivit uppringda av bedragare som påstod sig jobba på bank och lurade till sig bankkort och koder.