En måndag i maj för två år sedan ringde telefonen hemma hos en Tyresöbo i 90-årsåldern. Den som ringde sa sig vara från polisen och bad Tyresöbon att komma till polisstationen eftersom någon höll på att ta ut pengar från hennes bankkonto. Tyresöbon vägrade.

I stället kom en kvinna hem till Tyresöbon och fick hennes kontokort med kod.

Bedragaren åkte sedan därifrån i en bil.

En granne anade oråd. Han larmade polisen, hoppade in i sin bil och följde efter. Han såg hur flyktbilen fick punktering, tappade den ur sikte och hittade den sedan tom och låst i Älta.

Följde efter flyktbilen

Mannen som bodde där såg hur två personer sprang från bilen. Hans övervakningskameror fångade flykten.

Bilen visade sig vara skriven på en släkting till en person som nyligen friades i tingsrätten för inblandning i Tyresöfallet.

En kvinna i 25-årsåldern dömdes däremot för försök till grovt bedrägeri. Inga pengar hann tas ut från Tyresöbons konto innan kortet spärrades.

Men det slutar inte där.

Har inte agerat ensam

Kvinnan dömdes även för inblandning i sexton fall av grovt bedrägeri, och ett till försök, samt olovlig körning och stöld.

Straffet blev 3 år i fängelse. Hon har inte agerat ensam, konstaterar tingsrätten.

De som blev utsatta var mellan 87 och 102 år.

De som blev utsatta var mellan 87 och 102 år.

Birgit Reitz-Hofmann/Mostphotos

Bedragarna har under några månader 2021 lurat också andra äldre som bor i Sundbyberg, Salem och Stockholms stad. De äldre har varit mellan 87 och 102 år. Alla har bott ensamma och blivit uppsökta i hemmen, konstaterar tingsrätten.

Använt falsk polisleg

Bedragarna har utgett sig för att vara poliser och genom det "fått de utsattas tillåtelse att komma in i hemmen och till och med vunnit deras förtroende och uppskattning", står det i domen. Ibland har de haft falsk polislegitimation.

Bedragarna har kommit över bankkort och koder och har tagit ut pengar i bankomater. I vissa fall har det också handlats i affärer med korten.

Erkänt vissa delar

Flera personer var åtalade i samma mål, men det var bara kvinnan som dömdes för bedrägeri. Hon har erkänt att hon varit inblandad i alla bedrägerierna, men menar i vissa fall att hon inte gjort alla handlingar som hon åtalats för. Hon har uppgett att hon känt sig tvingad att utföra bedrägerierna.

Domen hade överklagats från flera håll när den här artikeln skrevs. Hovrätten hade då inte bestämt ett datum för förhandling.