Anställ fler fältare – både i Skärholmen och i hela staden. Det anser Akademikerförbundet SSR efter den senaste tidens skjutningar i Skärholmen, där pappan Mikael är en av de som skjutits till döds.

I en artikel i förra veckans Mitt i Skärholmen framhöll Socialdemokraterna i staden att de satsat på fler fältare i Skärholmen – både tillfälligt och permanent. Men det räcker inte, anser Marcus Sjöberg, ordförande för fackförbundet SSR i Stockholms stad.

– När man lånar ut fältare från andra stadsdelar till Skärholmen, som man gjort nu, uppstår ett vakuum i de stadsdelarna. Det är helt nödvändigt att trygghetsvandra i rådande situation. Och det är helt naturligt att även socialsekreterare i Skärholmen släpper allt för att trygghetsvandra nu. Men det är inte som att de inte hade några arbetsuppgifter innan, säger han.

Hög arbetsbelastning

Marcus Sjöberg anser att socialtjänsten behöver stärkas överallt.

Marcus Sjöberg, ordförande i SSR i Stockholm stad, anser att socialtjänsten behöver mer resurser.

Marcus Sjöberg, ordförande i SSR i Stockholm stad, anser att socialtjänsten behöver mer resurser.

Theresia Viska

– Socialtjänsten har länge brottats med hög arbetsbelastning. Situationer som denna visar på behovet av en förstärkt socialtjänst för att kunna arbeta både förebyggande och trygghetsskapande, säger han.

Sandy Lundström som är chef för fältverksamheten i Skärholmen håller just nu på att rekrytera fältassistenter – något som inte är helt lätt.

– Vi ligger efter i rekryteringen. Vi har haft kandidater som dragit tillbaka sina ansökningar på grund av skjutningar. Men det finns också de som är engagerade och ställer många frågor. Det kan också vara svårt att få tag på rätt kompetens, säger hon.

Jobbar inte helg

När allt är klart kommer det finnas fyra fast anställda fältare, plus en vikarie under en period, i stadsdelen. Men fältarna jobbar inte på helger. De jobbar på vardagar och vardagskvällar, för personalen räcker inte till för att det ska finnas helgbemanning i Skärholmen.

I Järva, som visserligen är större, finns 18 fältassistenter. De jobbar även på lördagar och även mycket ute i skolorna. Till exempel håller fältassistenterna i en del lektioner i Järva.

– Vi behöver kanske inte vara 18. Men fler än fyra, säger Sandy Lundström.

Fältare i skolorna

Hon säger att även fältarna i Skärholmen jobbar mot skolorna i förebyggande syfte. Ett arbete som skulle kunna utökas om de var fler.

– Det är där man lär känna ungdomarna, säger hon.

De styrande Socialdemokraterna säger att de hade som vallöfte att alla stadsdelar ska ha fältare, vilket nu finns. Men stadsdelarna får själva avgöra hur många de ska vara.

Enligt Alexander Ojanne (S) får stadsdelarna själva avgöra hur många fältare de ska ha.

Enligt Alexander Ojanne (S) får stadsdelarna själva avgöra hur många fältare de ska ha.

Johannes Ang

– Socialtjänsten gör ett oerhört viktigt jobb och jag är medveten om att de har en hög arbetsbelastning. Vi gör vad vi kan för att underlätta deras arbete. Vi har ökat budgeten och tagit bort besparingskraven som fanns under det tidigare styret. Men regeringen måste göra mer, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.