I ett flera hundra sidor långt dokument radas förslagen upp på hur möjligheterna att resa kollektivt ska förbättras för Stockholmsregionen.

Något som behövs.

Befolkningen växer och för att klara klimatet krävs att bilresorna minskar. Särskilt i norrort, där andelen bilresor är högre än i resten av regionen.

Redan finns beslut om att Roslagsbanan ska fortsätta in till Centralen via Odenplan. Och i december öppnar den nya stationen vid Arninge, som kommer att bli en viktig knutpunkt för kommunerna i nordost.

Nu föreslås flera stora förändringar för Roslagsbanan:

• Längre tåg ska öka kapaciteten.

• Förlängning från Vallentuna till Rimbo.

• Förlängning från Vallentuna till Arlanda.

• En ny station i Såsta Karby på Kårstalinjen ska göra det möjligt att byta mellan Roslagsbanan och bussarna på Norrortsleden.

• Vallentuna station behöver byggas ut med nya uppgångar och förbättrade gånglänkar.

• Från Arninge föreslås en expressbuss till Vallentuna och vidare till Upplands Väsby.

Men förslagen är inte färdigutredda och det saknas konkreta uppgifter om hur de ska bekostas och när de ska bli verklighet.

Ny busslinje till Väsby

På Tuna torg i Vallentuna träffar Mitt i Christina Carlsson som uppskattar förslagen med Roslagsbana till Rimbo och en ny busslinje till Väsby.

– Söder om stan finns det ordentligt med tvärförbindelser. Då lönar det sig att åka kommunalt. Det gör det inte här, säger hon.

Michel Sköldelöv ska ta bussen hem till Angarn när vi möter honom vid busstorget. Hans största bekymmer är att bussarna därifrån går för sällan.

När familjen flyttade dit från Östergården gick bussarna flera gånger i timmen.

– Nu går de bara en gång i timmen. Om ungarna ska till någon kompis på helgen frågar de om jag kan skjutsa för bussen går inte förrän om fem timmar. Samtidigt kanske man inte behöver köra med ledbuss på morgonen, när det bara sitter två personer i hela bussen.

Mindre bussar, särskilt vintertid, tror han vore bättre.

Infartsparkering

På parkeringen nedanför Systemet träffar vi Stefan Öqvist från Lindö.

Han tar bilen när han ska hemifrån, men inte hela vägen.

– Jag brukar oftast ställa den på infartsparkeringen i Väsby. För det mesta tar jag en taxi om jag ska till Arlanda men annars fortsätter jag kommunalt in till stan.