Polis, brandkår och ambulans ryckte ut och kunde på plats se hur grannar evakuerat spontant ur det drabbade huset. Grannarna fick sedan från klockan fem på morgonen samlas i Skarpnäcks kulturhus.

– Vid 03.25 fick vi in ett flertal samtal från Skarpnäck om en kraftig smäll och vi kunde ganska tidigt se ungefär var det hade hänt och när patrull kom till platsen kunde vi konstatera vilken fastighet det rörde sig om. Det finns en massa glassplitter och andra byggnadsdetaljer som har lossnat men det är ännu oklart om smällen har skett inne i trapphuset eller precis utanför entrédörren, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral till TT.

Särskilt drabbade hyresgäster

Polisen misstänker misstänker brott bakom explosionen och har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Entréerna till fyra lägenheter skadades så pass att hyresgästerna på måndagen fortfarande inte kunde bo i dem.

– Vi vet ännu inte när hyresgästerna kan flytta in igen, sade Åsa Stenmark kommunikationschef på Stockholmshem på måndagen till Mitt i.

I trapphuset gick fönsterrutor sönder och även hissen skadades och är ur funktion i det fem våningar höga huset där flera äldre bor.

– Vi vet i nuläget inte när den är i drift igen, sade Åsa Stenmark på måndagen.

Krisstöd på plats

Många i närområdet vaknade av explosionen. Under lördagen, söndagen, måndagen och tisdagen finns krisstödjare från stadsdelsförvaltningen på plats i Skarpnäcks kulturhus. Under måndagen och tisdagen är tiderna klockan 14-18.

”Vi erbjuder krisstödssamtal eller bara en plats att komma till om du vill prata om det som hänt. skriver stadsdelsförvaltningen i ett utlägg på sin facebooksida.

Även Stockholmshem och kyrkan har funnits i Skarpnäck i helgen för att möta oroliga. När det gäller Stockholmshem även för att svara på frågor från hyresgäster.