Den exklusiva urmakaren har fått en straffavgift för att ha brutit mot lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Foto: Mostphotos

Exklusiv urmakare i Stockholm får böta miljoner

​​​​​​​En urmakare i Stockholm som säljer lyxklockor anklagas för att ha brutit mot lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

  • Publicerad 15:30, 6 jan 2022

Det är en exklusiv urmakare, som även är kungliga hovleverantör, som i somras fick en straffavgift av länsstyrelsen.

Anledningen: Urmakaren anses ha brutit mot lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

Gjorde inga kontroller

Under perioden augusti 2017 till december 2020 tog bolaget, som säljer exklusiva armbandsur i lokaler i centrala Stockholm, enligt egna uppgifter emot cirka 36,8 miljoner kronor kontant. Detta utan att kontrollera var pengarna kom ifrån.

Dryga böter

I somras fick bolaget en straffavgift av länsstyrelsen på 8,5 miljoner kronor. Förvaltningsrätten sänkte därefter avgiften till 5 miljoner men nyligen höjdes den tillbaka till 8,5 miljoner av kammarrätten.

Nu överklagar bolaget till Högsta förvaltningsdomstolen och vill i första hand slippa avgiften helt.

Konsumtion av lyxvaror i form av guld, dyra bilar och exklusiva klockor och smycken är ett vanligt tillvägagångssätt när vinster från brottslig verksamhet ska omsättas.