Eva Stenvång Lindqvists nya bok Receptsamlarna tar sin början år 1805 då en ung präst kommer till ett herresäte. Han får kost och logi mot att han utforskar den botaniska floran i området.

– Då hittar han en bok, Cajsa Wargs kokbok, och i den ligger anteckningar från ett föredrag av självaste Carl von Linné. Men inte vilket som helst och inte handlar det om växter. Av olika skäl tvingas han lämna platsen snabbt och sedan får vi följa de spröda bladens historia, säger hon.

Eva Stenvång Lindqvist.

Eva Stenvång Lindqvist.

Privat

Var utspelar den sig?

– I Uppsala och Stockholm. En del miljöer är från Skansen och Gamla stan. Boken utspelar sig under 1800- och 1900-talen och fåglar och blommor finns förstås med i berättelsen, eftersom jag är fågelskådare och har skrivit fackböcker om blommor och fåglar tidigare. Det här är min debutroman. 

Varför heter den Receptsamlarna?

– Ja, alltså det är inga recept med i boken, men jag nämner titlarna på några av recepten från Anna Christina Wargs, känd som Cajsa Warg, ”Hjelpreda I Hushållningen För unga Fruentimber” som kom ut första gången 1755. 

Genren skröna, vad är det?

– En historisk skröna, som den här, inspireras av historiska miljöer och personer som har funnits på riktigt, och fakta, men med överdrifter och tillägg. Det är en personligt hållen berättelse, en rolig form där man får bestämma själv vad som ska hända. En av inspirationskällorna har varit Fritiof Nilsson Piraten.