I takt med att de stora bankerna lägger ner fysiska kontor försvinner även många bankfack. Nordea skriver att de ser en minskad efterfrågan i och med att många värdehandlingar finns i digital form, därför har de har inga bankfack kvar.

"Det behövs"

En analys som som företaget Pansarvalet inte är enig om. De öppnade nyss öppnade 1000 bankfack inne i Täby centrum.

– Vi har haft idén i några år efter att vi såg att bankerna lägger ner sina bankfack. Vi är säkra på att det finns ett behov då många känner en otrygghet att ha för mycket värdesäker hemma, säger företagets operativa chef, som inte kan ha med sitt namn på grund av företagets säkerhetspolicy.

45 ton

Det har varit en lång process för att få allt på plats. Dels fick företaget förstärka golvet inne i lokalen i centrumet för att de skulle klara av det inbrottssäkra valvet på 45 ton.

– Det är ett högsäkerhetsvalv och det har varit ett jättestort projekt att få allt på plats, bara valvdörren väger 1800 kilo, säger Pansarvalvets operativa chef.

I lokalen finns idag 1000 bankfack och efter öppningen har runt 100 personer visat intresse för att hyra, men målet att alla ska vara fyllda för att senare utöka verksamheten.

Säkerheten är a och o och lokalen övervakas hela tiden av ett säkerhetsbolag.

– Säkerheten är extremt hög, vi har larm, rökmaskin, kameror och sen har vi en säkerhetssluss. Dessutom måste alla identifiera sig med passerkort och fingeravtryck Vi kan inte ens öppna valvet när centrumet är stängt.

Vad har folk i sina fack då?

– Vi har total sekretess och kan inte se vad folk stoppar in och ut i facken i Täby, men vi vet av erfarenhet att det handlar om guld, smycken, usb, bitcoin koder och testamenten, men även saker som har ett högt affektionsvärde för människor.

Många banker lägger ner, räknar ni med att det blir lönsamt för er?

– Det är en stor investering, vi räknar självklart med att det kommer att bli lönsamt men det är en långsiktig investering, säger han.

Den operativa chefen menar att de flesta kunderna de fått är de som gått förbi valvet men nu hoppas de nå ut bredare.

– Vårt problem är att folk inte vet att det finns bankfack längre, men vi ser att behovet finns.