Hotellifieras. Julia Synnelius, utredare på Hyresgästföreningen, varnar för en hyresmarknad med otrygga villkor och höga hyror när allt fler lägenheter hyrs ut på ett hotell-liknande sätt. Foto: Sacharias Källdén & Privat

Ett tusental hyresrätter hyrs ut som hotellrum

Minst 1 135 hyresrätter i Stockholmsområdet hyrs ut på ett hotell-liknande sätt, enligt Hyresgästföreningens kartläggning. Men affärsmodellen är långt mycket vanligare enligt utredaren Julia Synnelius: “Det är toppen av ett isberg”.

  • Publicerad 14:32, 17 jun 2021

Mitt i har tidigare rapporterat om fastighetsägare i Stockholm, som istället för att låta hyresrätter gå till bostadskön, hyr ut bostäderna i andra hand via mellanhänder och hotellsajter till mångdubbla hyror till företag och turister.

Hyreshus har förvandlats till airbnb-helvete

Nu visar en kartläggning av Hyresgästföreningen att minst 1 135 hyresrätter i 177 fastigheter som har hyrts ut på det här sättet i Storstockholm mellan 2018 och 2021.

Behövs som permanenta bostäder

Ofta används sajter som Airbnb av fastighetsägare eller företag som agerar mellanhänder för uthyrning av bostäderna både till turister, framför allt i innerstan, och till företag som till exempel vill ha övernattningsbostäder till sina anställda. Det senare är vanligare i närförorterna och kranskommunerna, uppger Julia Synnelius, utredare på Hyresgästföreningen.

– Det här är lägenheter som försvinner från de som behöver en permanent bostad. Det är över tusen hushåll som hade kunnat få en lägenhet i de här ofta äldre fastigheterna med rimliga hyror, säger hon.

Affärsmodellen borgar för en växande grå hyresmarknad med otrygga villkor och höga hyror, enligt Hyresgästföreningen, som också varnar för att de som bor permanent i fastigheterna drabbas av uthyrningen. Enligt hyresgästföreningen vittnar de om störningar och otrygghet när lägenheter i huset hotellifieras.

Hyresrätter hyrs ut för 1000 kronor natten

Växande fenomen

Kommunerna borde agera mer för att se till att hyresrätterna inte försvinner från Stockholms bostadsmarknad på det här sättet, anser Julia Synnelius. Många gånger strider uthyrningen mot stadens detaljplaner eftersom husen inte är planlagda som hotell.

– VI tror verkligen det är toppen av ett isberg och att fenomenet kommer att växa. Det finns starka krafter som vill tjäna mer pengar på hyresrätterna och som hittar sätt att göra det, säger Julia Synnelius.

Tomställt hyreshus används som hotell

Här finns flest hotellifierade lägenheter

1. Solna

2. Södermalm

3. Östermalm

4. Sundbyberg

5. Hägersten

6. Bromma

7. Kungsholmen

8. Vasastan

9. Hässelby

10. Gamla stan

Källa: Hyresgästföreningen

Visa merVisa mindre