I en artikel från april 2021 skrev Mitt i om Södermalmsbon Erik Sylwan, som hade skickat in ett medborgarförslag om att Birkaterminalen på Stadsgårdskajen borde få ny användning.

Idén fick han när han under pandemin tog en promenad förbi den övergivna byggnaden.

– Sedan Kraken, Debaser Slussen och Medis lades ner har det saknats mindre konsertlokaler i stan. Det skulle vara trevligt att ha det där, och läget gör att det inte stör andra eftersom det inte finns bostäder i närheten, sade han då.

Förslaget fick gehör. Nu huserar Kollektivet Livet i huset där det hålls konserter, loppisar och pjäser, för att nämna några av alla kulturuttryck som ryms under terminalens tak.

Mitt i slog Erik Sylwan en signal för att höra vad han tyckte om resultatet.

– Det är jättekul att det händer grejer där. Jag har inte varit där jättemycket då fokus inte är på den musik jag lyssnar på, men det spelar ingen roll. Vi har ytterligare en scen att tillgå i stan och det smittar av sig, säger han.

– Kul är också att mycket annan kultur har plats där. De har också en trevlig uteservering. Det är ett bra utnyttjande av lokalen.

Hur känns det att ditt förslag ledde till det här?

– Jag gissar att jag inte är den enda som tryckt på knappar, men det är kul att det fick uppmärksamhet och att det är möjligt att göra skillnad. Jag hoppas att kulturhuset får vara kvar länge.