Extra Ekstrand är en ny serie i SVT där programledaren Erik Ekstrand möter "spännande människor som tycker saker som de anser är baserade på fakta", som han själv formulerar det. I sex delar möter vi bland andra klimatförnekare och -aktivister, healare, preppare och containerdykare.

– Vi tar upp jobbiga frågor som man bråkar om på fikarasten – och försöker få svar. Kommer miljön gå åt helvete, är vi övervakade av CIA i våra mobiler eller inte, sådana saker. Vi vill höra båda sidor lugnt och fint, var och en för sig och inte tussa ihop dem som Aschberg skulle ha gjort på 90-talet. Lyssna på dem, oavsett vad jag kommer in med för värderingar.

Hur förhöll du dig till intervjupersonerna?

– Prepping var nog svårast eftersom jag själv är inne på det, medan övervakningsfobikerna var lättare att bara lyssna på. Sedan var det svårt att komma från SVT, eftersom det för många är manifestationen av ljugmedia. Och det gäller vad som helst. Även exempelvis healing.

När Erik träffade en man som var övertygad om att han var övervakad från alla möjliga håll var mannen säker på att intervjun inte skulle sändas.

– Då sa jag: Okej, då låtsas vi att du får göra ett program. Vi ställer i ordning ditt vardagsrum så är jag din gäst och du får säga vad du har att säga, så får vi se vad det blir.

Erik testar att handla klimatbalanserat. Foto: SVT

Erik testar att handla klimatbalanserat. Foto: SVT

SVT

Blev det bra?

– För honom kanske det var det bästa programmet i hela världen. För mig var det ett bevis för varför han inte får göra ett program på SVT.

Erik Ekstrand säger att han gillade nästan alla han mötte, oavsett vad de tyckte. Han blev också förvånad och imponerad av hur mycket passion och tid folk kan lägga ner på en sak utan att nå fram.

– Rädda våtmarkerna-gänget till exempel anser ju att vi står inför stupet och tar till det de kan. Men då kan jag känna: Ni tar ju inte till det ni kan. Ni skulle kunna kuta in med maskingevär i riksdagen. Sådana är inte vi, säger de. Det kan jag lära mig något enormt av, för om jag kände mig så pressad skulle jag ta till andra metoder.

Vad fruktar du själv mest?

– När det handlar om miljön har jag tagit in mest kunskap och fakta från balanserade forskare som pekar åt samma håll: Att det går åt helvete. Så det är ganska stressande. Jag tror att jag tacklar det genom att ignorera det, för börjar jag tänka på det när jag ska sova är det svårt. Tänker jag på min prepping och alla dyra vattenfilter jag köpt somnar jag som en stock.

Vad har du lärt dig?

– Jag är nog mer öppen för vilka åsikter som helst men det kan ju vara farligt, för säger man inte ifrån när man tycker att något är fel har man ingen ryggrad alls, säger Erik Ekstrand.

– Sedan har jag lärt mig att jag borde skaffa höns och byta lösenord i mobilen bra mycket oftare.

Ett Erik Ekstrand-program utan humor är inget Erik Ekstrand-program. Så det ryms också.

Erik går på Skansen med spåmannen Ante som kan tala med djur. Foto: SVT

Erik går på Skansen med spåmannen Ante som kan tala med djur. Foto: SVT

SVT

Du tar upp allvarliga ämnen, är det svårt att hålla sig på rätt sida?

– Allvar och skämt ligger väldigt nära varandra. Men ska jag träffa hemlösa är det ingen som tror att jag ska ta dem på allvar om de känner igen mig eftersom jag är en skämtsam person. Så visst kan det vara trixigt om de tror att man ska skoja bort saker som är det allvarligaste i en människas liv.

Ett Erik Ekstrand-program utan ett visst mått av galenskap är inte heller ett Erik Ekstrand-program. I avsnittet om prepping testar han att dricka kiss. Det sista vi har kvar om allt ställs på sin spets.

Du kunde inte låta bli, va?

– Haha, det är lite sant. Om någon säger att något är helt ofarligt men äckligt som fan försöker jag fatta varför det är så äckligt. Dessutom tycker jag att det är löjligt att det är så äckligt och känner att jag måste göra det. Men jag ångrade jag mig direkt. Hela dagen.

Hur smakade det?

– Som att få stryk. Som stark metall. Det känns i hela kroppen, det måste vara en instinkt.