Vi ses på Delselius bageri på Stora gungans väg – det var här som Greta Wallinder och Tamara Metzger träffade producenten för tv-serien "Röret", Jon Kanon, första gången. Idén till programmet kommer från Jons 5-årige son Otis.

– Han har kommit in i "varför"-åldern och ställer många frågor, till exempel om jorden är liten eller stor, och varför det blir vinter. Jag visste inte hur jag skulle svara. Och så tyckte jag att de fanns få bra faktaprogram för barn, säger Jon Kanon.

Jon Kanon, producent för "Röret", har fått mycket inspiration från sin 5-årige son Otis.

Jon Kanon, producent för "Röret", har fått mycket inspiration från sin 5-årige son Otis.

Angie Gray

I "Röret" får Greta och Tamara frågor från barn i 5-7-årsåldern. Till sin hjälp för att svara har de Sylvester, en animerad björn som agerar vetgirig reporter. När han hoppar ner i sitt rör så lämnar han vår verklighet och kliver in i nya världar. Bland annat tar han reda på varför glassen smälter på sommaren och vart bajset tar vägen när man spolar i toaletten.

Det är inte första gången Greta och Tamara är med i tv. Båda har erfarenhet från programmet "Tjejer" i SVT.

– Jag brinner för tv! Att lära känna nya människor och ha ett manus, att gå in i en karaktär. Jag spelar teater också, säger Tamara Metzger.

Ska se glada ut

I "Röret" har tjejerna sina egna namn, men de spelar andra karaktärer än sig själva.

– Vi ska se glada ut hela tiden. Och vi ska inte kunna så mycket, utan behöver hjälp av Sylvester för att kunna svara på barnens frågor, säger Greta Wallinder.

Under fem dagar spelade de in ett par fem minuters-avsnitt per dag. Det blev en del omtagningar.

– Kanske 30 per scen. Men det är ju en del av jobbet, säger Greta Wallinder.

Både hon och Tamara säger att studion där de spelade in kändes som "ett litet extrahem".

– Vi hade en loge där vi hängde och fick äta godis. Alla i teamet var så snälla. Det var en fantastisk upplevelse, säger Tamara Metzger.

I framtiden vill de gärna fortsätta jobba med tv. Tamara är även intresserad av klimatet och djur. Greta drömmer om att bli psykolog. De har redan fått känna på kändisskapet som en tv-karriär kan innebära.

– Det kom fram en på stan och ville ha min autograf, säger Greta Wallinder och Tamara fyller i:

– Mina syskon vill att jag ska bli kändis, så att de också kan bli kända utan att göra något själva.