Varför är det viktigt att rösta?

Antonia Christiansson, 26, studerar till lärare, Östermalm:

– Eftersom vi bor i en demokrati måste vi utnyttja vår rösträtt. Som kvinna känns det särskilt viktigt med tanken på hur länge människor har kämpat för detta.

Vilken är din viktigaste lokala fråga?

–Droganvändingen bland unga har blivit ett stort problem, även på Östermalm. Det handlar inte bara om krogmiljöer, det är utbrett även på gymnasiet. Jag tror att en mer öppen diskusion, med mindre skuldbelägganden, skulle kunna göra det lättare att söka stöd och hjälp för den som behöver.

Vilken partiledare skulle du vilja ta en fika med?

– Kanske Annie Lööf. Hon har gjort en sådan vändning, och jag kan förstå varför. Det skulle vara intressant att få veta lite mer om det, bakom kulisserna så att säga.

Fredrik Brynielsson, 52, verksamhetsstyrningschef, Östermalm, med dvärgschnauzern Winston, 1,5 år:

– Det är otroligt viktigt att värna demokratin, och rösta så att alla röster verkligen räknas. Jag har alltid röstat, så jag har inte funderat på det. Sedan tror jag att valet, och möjligheten att rösta, ger unga människor mål och motivation för att sätta sig i i samhällsfrågor.

Vilken är din viktigaste lokala fråga?

– Det är lite skräpigt på Östermalm, och det är på på sätt och vis allas ansvar. Men när det gäller exempelvis byggavfallet och de här stora säckarna som står på gator och trottoarer behöver staden göra något åt det.

Vilken partiledare skulle du vilja ta en fika med?

– Jag skulle nog vilja sitta ner med Magdalena Andersson. Jag tycker att hon är modig, och hon verkar vara en bra person. Och det skulle vara intressant att höra hur hon får ihop sin vardag.

Lisa Holm, 42, jurist, bor i söderort och jobbar på Östermalm:

– Valet är själva manifestationen av demokrati, och att rösta är en rättighet vi måste ta vara på.

Vilken är din viktigaste lokala fråga?

– Biblioteken är väldigt viktiga, på Östermalm och i hela Stockholm. Det är en lyx att kunna gå in på ett bibliotket och få så bra service av dem som är proffs på litteratur.

Är biblioteken tillräckligt många?

– Ja, men det är vitkigt att värna dem så att det inte blir några nedskärnignar.

Vilken partiledare skulle du vilja ta en fika med?

Magdalena Andersson. Jag är nyfiken på henne som person. Det känns som att hon har blivit inkastad i politiken i en tuff tid, och det skulle vara intressant att höra hur hon hanterar det.

Oskar Lindholm, 43, egenföretagare, Östermalm:

– Det kan kännas som en lång väg mellan att lämna sin röst och att ett politiskt beslut blir verklighet, men det är viktigt att göra det. Om man inte tar vara på möjligheten kan det leda till ett ännu större oengagemang för politik och samhällsfrågor.

Vilken är din viktigaste lokala fråga?

– Det är nog otryggheten. Den har ökat och det är en av politikernas främsta uppgifter att vända den utvecklingen. Polisen behöver bli mer synlig, de kanske inte handlar om att de behöver gå runt med batongerna, utan mer om att vara närvarande.

Vilken partiledare skulle du vilja ta en fika med?

– Annie Lööf. Det vore intressant att höra hennes resonemang om partiets skifte från höger till vänster