En vinnare för nästa generation

Vad gör man med fem­tusen kronor? Tja, man kan ju pröva på att göra ”en Mondo” till exempel.

  • Publicerad 09:15, 11 sep 2022

Det tycker vi är stort.

Sedan 2011 har Håbo Företagare delat ut sitt ungdomsstipendium till någon som är ”en inspiration och förebild för andra i omgivningen.”

Den här torsdagen kliver den osedvanligt unge mottagaren av priset ut från Gransäterskolan samtidigt som regnet slutar falla och solen åter tittar fram. Ivan Nilsson, 15, tar emot checken på femtusen kronor och förklarar hur han reagerade när han fick veta att han vunnit.

– Jag blev överraskad. Det hade jag inte räknat med.

Trea i spjut

Ivan har firat stora friidrottsframgångar i Bålsta IK. Han kastade till exempel nyligen hem ett brons i spjut. Som om inte det var nog arbetar han som ungdomsledare.

– Du fångar upp andra som kan bli intresserade och det tycker vi är stort, säger Birgitta Persson, ordförande i Håbo Företagare som tillsammans med suppleant, Maria Ritella, räckte över priset.

– Mina föräldrar frågade om jag ville gå den här ledar­kursen och då tog jag det som ett tillfälle att lära mig att prata inför andra, säger Ivan.

– Dessutom måste det komma fram nya atleter i Håbo. Först var det Kim Amb, sedan är det jag, haha.

Bra i fotboll

Han säger det med glimten i ögat, men framgångarna har gett blodad tand även om glädjen i utövandet alltid kommer först.

– Man vill bli bättre och det är kul när man märker att det går framåt. När man lägger­ in timmarna så vill man ju ändå se att det händer något. Men jag gör det här mest för att det är kul.

Förutom friidrotten firar han även triumfer i Knarrbackens FC där han spelar fotboll.

– Det finns Upplands-lag och jag blev kallad till ett läger­ uppe i Mora där vi spelade matcher mot Gästrikland och Hälsingland.

Träffa Holm

Så småningom kommer han givetvis tvingas välja vad han vill satsa på, något som kräver­ eftertanke.

– Friidrotten har varit rolig för att det går framåt. Om det går perfekt på båda så skulle jag satsa på fotbollen. Jag gillar att dela framgångarna med ett lag.

Men just nu är det alltså friidrotten som ligger längst fram och när den här tidningen kommer ut är han
i Karlstad och besöker deras friidrottsgymnasiet.

– Jag ska träffa Stefan Holm och se vad jag tycker om deras verksamhet. Han är hopptränare där, förklarar Ivan.

Lattja stav

Och så var det det här med Armand ”Mondo” Duplantis. För vad gör man med fem­tusen kronor?

– Vi kanske ska köpa upp den gamla stavhoppsmattan från Bålsta IK. Så att man kan leka lite med den. Lattja lite stavhopp, haha.

Motivering

”Ivan som tränar för Bålsta IK är årets ungdomsstipendiat. Duktig mångkampare, 8-kampare som innebär häck, spjut, stavhopp, längd, höjd, diskus, kula och 800 m.

En av Håbo kommuns två uttagna spelare­ till Upplandslagets fotbollsläger med matcher mot andra landskap.

Ungdomsledare för friidrottsskolan. Är utbildad inom Svenska friidrottsförbundet att träna barn 7–10 år. Ett föredöme för alla ungdomar som visar att resultat med ett brinnande engagemang uppmuntras och belönas.”

Källa: Håbo Företagare

Visa merVisa mindre

Mobil trygghetsturné runt om i Upplands-Bro

Kommunen och polisen lämnar centrum Hela kommunen är lika viktig i det pågående trygghetsarbetet. Det här menar Upplands-Bro kommun och polisen – och ger sig ut på en endagsturné.tisdag 4/10 17:21

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28