Foto: Katarina Linde

En timmes kö för bad på Kampementsbadet

Sugen på Kampementsbadet en stekhet lördag? Då vill det till att du är rejält sugen. Risken finns att du får stå i kö i upp till en timme.

  • Publicerad 15:50, 11 jun 2021

Då kan vi
ju alltid åka till Eriksdalsbadet.

Solen är generös den här lördagen. Bjussar bekymmerslöst på sina strålar, asfalten är varm. Och utanför Kampementsbadet är kön lång och tålmodig.

– Det är ingen fara. Jag hade räknat med att det skulle se ut så här, säger Leon, 13.

Han har varit här och badat sedan han var liten, bor precis i närheten.Säkert har det blivit flera hundra dopp i den 25 meter långa poolen.

– Det är ett bra bad. Jag gillar det, säger han.

Jämngamla kompisen Olle ser inte heller särskilt bekymrad ut. De tar det lugnt, kollar i mobilerna. En koll framme vid kassan visar att de nog får räkna med att stå i upp till en timme innan de kommer in.

Badsugna. Leon och Olle gillar Kampementsbadet. Foto: Katarina Linde

Eftersom badet inte får släppa in lika många besökare som vanligt under pandemin är det nu max 200 besökare som gäller.

Killarna enas om att visst är de badsugna, och visst är Kampe ett bra bad - men mer än en timme står de inte. Där går gränsen.

– Då kan vi ju alltid åka till Eriksdalsbadet i stället, säger Olle.

Bakom dem står Viktor Katona, 12, med sin pappa Jonas Katona. Även de tycker att ett dopp är värt att vänta på en dag som denna. De är badsugna, kanske blir det en sväng till korvkiosken också.

– Det är bara att ta det lugnt här i kön. Tids nog kommer vi in, säger Jonas.

Laddad. Sara gillar bassängbad, däremot är hon inte lika förtjust i köer. Foto: Katarina Linde

Även morgonen därpå är kön lång. Sara, 7, är laddad med rosa badring runt halsen. Mindre laddad blev hon dock när hon såg hur många som skulle in före henne.

– ”Men kom igen” tänkte jag då.

Inte konstigt. Hon har ju hunnit vänta ett bra tag redan innan hon kom hit. Vaknade runt halvfem på morgonen. Konstaterade att det var soligt och att dagen skulle bli fin.

– Jo, det brukar vara vid den tiden som det börjas vakna till liv hemma hos oss. Mellan fyra och fem på morgonen. Halvsex ibland, säger hennes pappa.

Lätt att andas

Då händer plötsligt något. Ett gäng går ut från badet, och ett gäng får gå in. Kön rör sig framåt. Luften känns plötsligt lätt att andas igen.

Tålmodiga. Viktor och Jonas Katona väntade tåligt utanför badet. Foto: Katarina Linde

Badmästaren berättar att de gånger det blir kö brukar besökarna visa prov på fantastiskt tålamod. Det är sällan det är gnäll. Vill man försäkra sig om att slippa vänta så länge är det bättre att komma hit en vardag. Vid något sämre väder är det naturligtvis färre besökare, och när folk börjar åka på semester kan det också lätta.

Å andra sidan kan det ju ibland även vara värt att köa för bad med doft av klor. Det tycker i alla fall Leon som senare berättar för Mitt i att han och Olle kom in efter en timme. De blev kvar i fyra. Tiden utanför var snabbt glömd.