Full fart

Syskonen Elis, 5, och Hedda, 4, rusar fram på gruset i vårsolen. Här kan man klättra upp för en spindelväv, visar Elis. "Och här kan man snurra!" ropar Hedda.

Det finns mycket att göra på lekplatsen Äventyret, som på ett snyggt sätt smälter ihop med berget, enligt mamma Erika Ershammar.

Men vad är bäst här? Att åka i den gigantiska rutschkanan, menar Elis. Hedda tycker det lilla skogspartiet är roligast. Där finns det pinnar.

Bästa utsikten

Uppe på Vårbergstoppen är det lugnt och tyst. Vincent Rodin sitter bekvämt på cementsoffan och tittar ut över Mälaren.

"Det här är den bästa utsikten av alla toppar. På Hammarbybacken är det ju fullt av hurtbullar, här är det lugnt och skönt. Man hör ingen biltrafik."

Bästa minnet är dock från Högdalstoppen, där han och några vänner åkte en upplåsbar båt nerför snön i full fart för några år sen. Han ler åt minnet innan han kommer på att han ska hjälpa sin mamma i trädgården och cyklar iväg.

Kul för vuxna

Pappa Jens har åkt från Hagsätra med sin sexåriga son Elio.

"Det är kul med lite omväxling för honom, sen tycker jag att det är trevligt att gå till toppen och kolla var kompisar bor, man ser ju ända till Kista härifrån. Ibland tar vi med oss fika dit upp och pekar ut vad vi ser. Det gör det kul för vuxna också att toppen är precis bredvid lekplatsen", säger han.

Sonen klättrar ivrigt upp i tornet.

"Den här platsen är jättejättejättelång!" säger han innan han åker ner för den branta rutschkanan.

Upprustning

Vårbergstoppen är en konstgjord kulle byggd mellan 1965 och 1982 på resterna av tunnelbanebygget och utbyggnaden av miljonprogrammens bostäder. Den sträcker sig 90 meter över havet.

Staden har under några år rustat upp platsen, och 2021 invigdes lekplatsen Äventyret, Sagoskogen och utsiktsplatsen Upplevelsen. På södra toppen kan man grilla och fågelskåda.