Mattias Ernryd kliver av pendeltåget från stan.

Mattias Ernryd kliver av pendeltåget från stan.

Angie Gray

14.14 När pendeltåget från stan rullar in är Mattias Ernryd, 47 år, en av de fyra personer som kliver av.

– Jag har bara bott här i en månad och än så längre trivs jag. Jag jobbar hemma en del, vilket är tur för vi hade nog inte räknat med att det skulle vara så struligt med personalbristen på pendeln. Till exempel går ju inte direkttågen, säger han.

– Jag håller själv på att utforska området. Det finns ju ingen service eller så här men det finns många fina naturområden, säger han.

Förbereder för säsongsstart

14.40 Carlssons Handelsträdgård har inte öppnat för säsongen ännu och dörren är låst. Efter en stunds knackningar öppnar Richard, som arbetar med blommorna lägst in i växthuset försiktigt dörren och ägaren Marianne Carlsson möter upp. Hon berättar att de inte bestämt öppningsdatum ännu, men troligen blir det i början av april.

Hos Carlssons Handelsträdgård pågår förberedelserna inför säsongsstart för fullt.

Hos Carlssons Handelsträdgård pågår förberedelserna inför säsongsstart för fullt.

Angie Gray

– Det är tuffa tider ekonomiskt nu, oljan och elen ställer till det och det är dyrt att driva. Sedan så har vi hård konkurrens från stora varuhus.

Hennes svärföräldrar köpte handelsträdgården 1947 och nu äger hon den tillsammans med sin man.

– Vi trivs väldigt bra här i området, det är lugnt och skönt, säger hon.

Glest med trafikanter

15.01 Krigslida är en av de minst trafikerade på pendeltågsnätet, tillsammans med Hemfosa och Södertälje syd. Enligt trafikförvaltningens senaste siffror var det drygt 150 personer per dygn som klev på pendeln vid stationen en vanlig vintervardag.

Det är också en av två stationer, tillsammans med Hemfosa, som inte har någon anslutning till någon annan kollektivtrafik. Däremot finns det gott om cyklar gömda i en snövall vid stationen.

Henrik Dahlström visar runstenen som finns på hans tomt.

Henrik Dahlström visar runstenen som finns på hans tomt.

Angie Gray

Runsten på tomten

15.10 En kort promenad från Krigslida station, mot Tungelsta, finns en runsten. Den står uppe bland träden bakom Henrik Dahlströms hus.

– Hela den här kullen är ett gravfält från yngre järnåldern, berättar han och visar vägen upp till runstenen.

Han berättar att han får gott om besökare som kommer på runstensjakt och inte alltid vet att den ligger på hans tomt. Stenen påträffades i en grusgrop år 1884 och har officiellt namnet Södermanlands runinskrifter 246.

– Toppen av stenen är borta och ingen vet vart den är. Det har varit arkeologer här som har letat efter den, säger han.