Strax nedanför Vårbergstoppen växer ett nytt bostadsområde successivt fram. Våning byggs på våning i de allra sista husen där 300 nya bostadsrätter ska rymmas. I det grönvita huset bredvid, med 174 ungdomslägenheter, har folk redan flyttat in, liksom i de 36 monokroma radhus som byggts på andra sidan byggarbetsplatsen. 

”Det är lite lugnare här”

En av dem som flyttat in i det nya radhusområdet är 46-åriga Gaith Al Zubaidy och hans fru och tre barn på 6, 13 och 15 år. Han jobbar som sjuksköterska på Huddinge sjukhus och tycker att området ligger bra till, nära både hans arbetsplats och fin natur. Men det främsta skälet till flytten var att familjen ville bo större, så att barnen skulle få egna rum. 

Innan flytten bodde de i hyresrätt i Skärholmen, men han tycker att det är bättre här. 

– Det är lite lugnare, i Skärholmen bodde vi nära centrum, här är det nära naturen och alla i området jobbar och kämpar på, säger han. 

Gaith Al Zubaidy har bott i Skärholmen i 16 år och känner många och tycker att det är bra att de, trots flytten, fortfarande bor kvar i postkodområdet 127. Och han uppskattar sina nya grannar.

– Det är ett bra område, alla känner alla grannar här, säger han.

Han har blandade känslor till alla kommande nybyggen i Vårberg. 

– Det är bra att det kommer nya invånare, bara de inte bygger för tätt, säger han. 

Carolina Colaku, 26, bor i en av ungdomslägenheterna tillsammans sin pojkvän och hunden Nico.

Carolina Colaku, 26, bor i en av ungdomslägenheterna tillsammans sin pojkvän och hunden Nico.

Angie Gray

”Alla är väldigt trevliga här”

Carolina Colaku, 26, flyttade i november in i en av de nya ungdomslägenheterna tillsammans med sin pojkvän Dani och hunden Nico. Innan dess bodde hon i Rönninge. Hon jobbar som säljare på Åhlens city och uppskattar den förkortade restid som flytten inneburit. 

– Det känns bra att bo här. Det är nära stan och det finns tunnelbana, tidigare var jag tvungen att åka pendeltåg, säger hon. 

Men att hon hamnade i just Vårberg var mest en slump.

– Vi har tidigare hyrt lägenhet i andra hand, men det är svårt när man har hund eftersom många säger nej till det. Att vi flyttade hit beror på att det var här jag kunde få en lägenhet av bostadsförmedlingen, säger hon. 

Mer skräp och fester

Carolina Colaku trivs bra i sitt nya område.

– Det känns som att alla här i Vårberg är väldigt trevliga och öppna och alla grannar här i huset är jättehärliga. Jag bor längst ner och har lärt känna flera grannar och vi umgås och bakar. Och alla här är unga så det är inte någon äldre som klagar, men det innebär också att det blir mer skräp och mer fester, säger hon.

Hon har hört att Vårberg är ett oroligt område och ser ofta poliser patrullera omkring, men har inte själv märkt av något av det. Själv uppskattar hon naturen och de lokala butikerna. 

– De har jättebra matbutiker här, det finns allt och maten är billig jämfört med i Rönninge. Och det är jättefin natur här där jag och Nico går runt, jag tror att det kommer att bli jättebra här, säger hon.

Trångt med barn

Trots det tror hon inte att de kommer att bo kvar så länge.

– Vi bor i en etta och det går inte om man ska skaffa barn. Då får man flytta, men hade vi haft lite större så hade jag kunnat tänka mig att bo här längre. 

Pierre Rubiano, 43, bor i ett av radhusen med sin fru och sönerna på 10 och 12 år.

Pierre Rubiano, 43, bor i ett av radhusen med sin fru och sönerna på 10 och 12 år.

Angie Gray

En annan av dem som flyttat in i det nya radhusområdet är 43-åriga Pierre Rubiano som jobbar som analytiker på en bank. Här bor han sedan i november med sin fru och deras två söner på 10 och 12 år. Innan bodde familjen i Sätra och de flyttade för att de behövde större. 

– Vi ville egentligen inte från Sätra, där hade vi vår familj och våra vänner i närområdet, och vi och höll lite på att ge upp att hitta en större bostad, men så byggde de här, säger han. 

Gemenskap i snökaos

Eftersom det är vinter har han än så länge inte sett så mycket av sina nya grannar. Och i de två radhusen som ligger vägg i vägg med deras har ännu inte någon flyttat in.

– Det har varit ganska lugnt, men när det var snökaos var många ute och skottade och de verkade väldigt trevliga dem jag pratade med, säger han.

Han är också nöjd med själva radhuset.

– Det är fint här och det är bra planlösning, men vi har inte riktigt hunnit klart med allt än, det är en del kvar som behöver göras.