Angie Gray

Tåget har precis rullat från Östra station. I den bakre vagnen sitter Elisabeth Forshell, Disa Dyman och Meit Edholm i kvittrande samtal. De är på väg mot Åkers Runö för att bli bjudna på lunch av en väninna.

– Hon är känd för att laga väldigt god och vacker mat, säger Disa Dyman med ett leende.

Efter lunchen bär det av mot Fredhäll till seniorboendet där alla väninnor bor.

Angie Gray

Snart passerar vi Mörby och i samma vagn sitter Erik Nordin och lyssnar på musik. Han är på väg mot Täby centrum där han precis har börjat ett nytt butiksjobb.

– Jag bor i Henriksdal så det är en liten bit att åka. Men det är skönt att få den tiden till att lyssna på en podd, skrolla på mobilen och vakna till lite på morgonen.

Angie Gray

Vi närmar oss Roslags Näsby. Längst bak i vagnen har Ann-Christine slagit upp en tidning som hon ögnar igenom. Bredvid sitter maken Kurt Åkerlund och tittar ut på den förbipasserande grönskan.

– Vi bor i Hägernäs och åker Roslagsbanan nästan varje dag. Vi brukar ta en fika vid Lindquists konditori på Odengatan, det är jättemysigt där, säger Ann-Christine.

– Där finns det också många ungdomar i samma ålder som oss! lägger Kurt till.

Angie Gray

Vid Roslags Näsbys station sitter Sofie Berg och väntar på tåget som ska ta henne till jobbet i Vallentuna.

– Jag tycker att Roslagsbanan är trevlig, när den funkar. Lite varm på sommaren och ibland är de dåliga på att informera om förseningar när man väl sitter på tåget. Men jämfört med andra färdsätt skulle jag säga att den är trevligast, därför att det är mindre folk och inte lika mycket trängsel.

Angie Gray

Ludvig Mårtensson och Robert Norberg har tagit banan från Vallentuna till Östra station för att fira att semestern är kommen.

– Roslagsbanan är smidig att åka med för att ta sig in till stan. Som i dag när vi inte kommer köra bil hem, men då kan det vara lite drygt att den sista avgången är klockan ett-tiden på natten. Vi har hört om att det ska bli senare avgångar ända till klockan tre, det tycker vi låter bra, säger Ludvig.