Klockan 19.36 på måndagskvällen kom larmet om att det brann i ett tvåvåningshus med fyra lägenheter i Hästhagen i Värmdö.

En man i 70-årsåldern har förts till sjukhus med brännskador och ytterligare en person är saknad.

– Vi har inlett en förundersökning om grov mordbrand och platsen är under bevakning, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

En person är skäligen misstänkt för händelsen.

På tisdagsförmiddagen brann det fortfarande på platsen.

På tisdagsförmiddagen brann det fortfarande på platsen.

Eva Tonström

Senare under kvällen meddelade räddningstjänsten att huset inte gick att rädda och att man skulle låta det brinna ner.

Tror ni att den saknade personen var i huset när branden startade?

– Så kan det vara. Den tekniska undersökningen kan göra att det går att se hur branden startade, säger Daniel Wikdahl.

Övriga hyresgäster ska ha tagit sig ut själva. Huset, som ligger på Villagatan, är från mitten av förra seklet och ägs av ett fastighetsbolag.

Såg branden genom fönstret

Under tisdagsförmiddagen brann det forfarande och brandkår och polis jobbade på platsen. Det enda som finns kvar av huset är skorstenen.

Cecilia Darboe bor i hyreshuset som ligger alldeles intill det nedbrunna huset. Hon kände att det luktade brandrök på måndagskvällen och när hon tittade ut genom fönstret såg hon att det brann kraftigt.

– Jag trodde först att det var buskarna och träden här bredvid som hade fattat eld, men såg ganska snart att det var huset. Brandkåren var redan där när jag tittade ut så de var snabbt på plats. Det var minst fem brandbilar, ambulans och sedan kom helikoptern.

Cecilia Darboe bor granne med det nedbrunna huset.

Cecilia Darboe bor granne med det nedbrunna huset.

Eva Tonström

Beredd att lämna lägenheten

Cecilia är tacksam över att elden inte spred sig.

– Jag sov ju inte så mycket i natt, man var ju beredd att behöva lämna lägenheten, och få med sig katten också. Det var läskigt, självklart blev jag orolig.

– Hade det varit torrare väder och blåst mer åt fel håll vet jag inte hur det hade slutat. Det finns många gamla trähus här och husen ligger väldigt tätt, tillägger hon.

Det uppstod en brand i samma hus redan i söndags, 1 oktober. Polisen fick larmet vid 9.30 och det visade sig att en person hade försökt tända eld på ett soffbord. En annan person i huset hade dock lyckats släcka elden tills dess att brandkåren kom dit.

Om de två händelserna hänger ihop är för tidigt att säga, enligt polisen.

– Men när två bränder inträffar i samma fastighet på kort tid, som i det här fallet, utreder vi givetvis om det kan finnas någon koppling, säger Daniel Wikdahl.

Personen som försökte elda upp bordet misstänks för försök till mordbrand.

Släckningsarbetet pågick fortfarande under tisdagsförmiddagen.

Släckningsarbetet pågick fortfarande under tisdagsförmiddagen.

Eva Tonström