– Farsta IP låg helt öde, fast alla ungdomar också satt hemma. Då bestämde vi att vi måste hitta på något nästa år.

Anna Fernström, klubbchef för FoC Farsta, beskriver den första sommaren efter pandemin, en sommar som sådde ett frö om hur klubben skulle kunna bredda verksamheten.

Nu samlar de över hundra ungdomar till sin kvällsfotboll på lördagkvällar. Utöver det anordnas turneringar på loven, nattvandring och för några veckor sedan arrangerade de ett samtal tillsammans med Farsta föreningsråd om unga och kriminalitet.

– Inte bara de som spelar fotboll kommer till oss, utan även de som bara vill träffa kompisar och hänga. Vi har fått ett stort kontaktnät till alla de här tonårskillarna.

Hon berättar att Farsta IP blir en plats där ungdomarna kan ventilera tankar och oro kring gängkriminalitet i området.

– Många har både grannar, vänner och storebrorsor som är inblandade. Vi har märkt att när det har hänt mycket grejer blir det här ett bra ställe för dom att prata om det.

En plats för samtal

En välarbetad värdegrund och en ung styrelse, det tror hon är framgångsfaktorer i föreningen. Just nu är de yngsta styrelsemedlemmarna inte äldre än 16 år.

– Tittar man på andra föreningar saknas både jämlikhet och mångfald i styrelserummet. Jag tror det är viktigt att representationen finns där från toppen.

Mest är det unga killar, 12-17 år, som deltar i drop-in-aktiviteterna. Men förra året startade klubben upp ett seniorlag för damer, som helt otippat slutade på en andra plats i division fem. Spelarna i laget är allt från 15 till 45 år gamla, säger Anna Fernström och fortsätter:

– I vilka andra sammanhang ser man den gruppen kvinnor som träffas flera gånger i veckan och tränar ihop? Det känns jättehäftigt.