Parkleksverksamheten Stacken, som stängdes i september förra året, öppnar igen på deltid under 2024. Men nästa år upphör den igen.

I stället ska stadsdelens personal bemanna Milanparken, som ligger i närheten av Hagsätraskolan, på heltid. Det beslutades under stadsdelsnämndens senaste möte.

"Inte samma behov"

Förvaltningen har nämligen tittat på var behovet av en parklek är störst och kommit fram till att barn och unga i centrala Hagsätra saknar tillgång till organiserad fritidssysselsättning i större grad än sina grannar i Ormkärr.

– Det finns inte samma behov där, men Stacken kommer att drivas vidare tills Milan öppnar. I centrala Hagsätra har vi de största barngrupperna i stadsdelen och skolan ligger väldigt nära, säger stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V) om prioriteringen.

Besvikelse

Bengt Herke är ordförande i bostadsrättsföreningen Vårsådden, som erbjudit sig att ta över driften av Stacken. Han, med flera, är besvikna över beskedet att parkleken stänger nästa år.

– Det här är en halvmesyr och i förlängningen en nedläggning. Det borde inte vara en motsättning att bemanna Milanparken och att fortsätta driva Stacken. Det handlar om små summor i sammanhanget. Många är väldigt ledsna över det här beskedet, säger Bengt Herke, och fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta engagera oss för att parkleksverksamheten ska få vara kvar.

Få verksamheter

Stadsdelen skriver i beslutet att man vill fånga upp barn och unga i Hagsätra som inte har någon fritidssysselsättning utan i stället hänger i centrum. I dag finns inga verksamheter för barn under 13 år i centrala Hagsätra utöver biblioteket och Älvsjöbadet – som snart ska bli betalbad.

Om ett år väntas man få tillgång till parkleksbyggnaden i Milanparken som i dag hyrs ut till en förening. Lekparken Stacken kommer alltså att finnas kvar efter dess, men vara obemannad.

M, L, och C yttrade sig under stadsdelsnämndens möte och motsatte sig en stängning. SD ville att det skulle göras en utredning innan något definitivt besked om stängning fattades. Inget av förslagen röstades igenom.

Stacken väntas öppna senare i år. Stadsdelen meddelar att de behöver en tid för att bemanna och ställa i ordning verksamheten, men vet inte exakt hur lång tid det tar.

Stacken i Ormkärr kan öppna igen

I oktober stängde den populära parkleksverksamheten i Ormkärr till mångas besvikelse.

Nu finns hopp om att den kan öppna igen.

12 minuter. Så lång paus tog stadsdelsnämndens ledamöter under sitt senaste möte för att komma fram till ett annat beslut om parkleken Stacken än det som förvaltningens tjänstemän hade tagit fram.

Den korta bakgrunden: Stackens parkleksverksamhet i Ormkärr är stängd tills vidare. Avtalet med den ideella föreningen var inte möjligt att förlänga i sin nuvarande form och upphörde den sista september. Det har hittills varit oklart om verksamheten kommer att dra i gång igen.

Kan drivas vidare – i någon form

Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut gick ut på att fortsätta utreda frågan om hur man ska prioritera stadsdelens alla parklekar.

Men en enig nämnd valde att bara delvis godkänna förvaltningens förslag. I stället beslutade politikerna att tjänstemännen ska återkomma med förslag på hur Stackens parkleksverksamhet kan drivas vidare, i någon form. I återrapporteringen ska det ingå en kostnadsberäkning. Bland annat betonade man att det är viktigare än någonsin med lokalt engagemang och förebyggande verksamhet i en tid där samhällsutmaningarna ökar.

Det är ovanligt att en enig stadsdelsnämnd kommer fram till, och fattar, ett nytt beslut på sittande möte.

– Vi ser ett stort värde i att den här verksamheten finns kvar, säger stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V).

Bengt Herke är ordförande i HSB:s bostadsrättsförening Vårsådden som har erbjudit sig att ta över driften. Han var på stadsdelsnämndens senaste möte, tillsammans med flera engagerade Ormkärrsbor.

– Det känns väldigt positivt nu. Jag höll ett litet tal och lämnade över en namninsamling med 120 underskrifter som vill bevara parkleksverksamheten. Att den öppnar, oavsett i vilken form, är det viktigaste, säger Bengt Herke.

Nu ska förvaltningen utreda hur parkleksverksamheten kan drivas vidare – i någon form.

Nu ska förvaltningen utreda hur parkleksverksamheten kan drivas vidare – i någon form.

Mimmi Epstein

Poppis parklek kan räddas kvar

Politiker tog 12 minuters paus – enades om beslut