Parkleksverksamheten Stacken i Ormkärr har drivits ideellt sedan 1997. Det har hunnit bli många loppisar och lekstunder i parken genom åren. En mötesplats för barn, föräldrar, mor-och farföräldrar och vänner.

Nu ska den ideella föreningen Stacken avvecklas, avtalet med stadsdelsförvaltningen förlängs inte efter september. Vad som händer sedan är oklart. Helst skulle föreningen vilja att staden tog över driften, något man försökt få till stånd i flera år.

– Det är tufft för en ideell förening att ansvara för parkleken, eftersom vi gör det här på vår fritid. Vi har sagt att vi gärna skulle vara kvar som intresseförening och fortsätta ordna loppisar och tillställningar, säger Åsa Kilbäck, ordförande i föreningen Stacken.

Inget besked

– Vi har inte fått något besked om vad som kommer att hända med verksamheten nu. Det har i princip varit "nu är det slut, ta med era saker ut". Det kan bli så att den bara stängs. Vi har gjort vad vi kan för att den ska finnas kvar, det känns tungt, säger Åsa Kilbäck.

Tungt känns det också för Camilla Nilsson som brukar besöka parkleken med sonen Lukas, 13. Lukas har funktionshinder och sitter i rullstol, och för dem betyder det mycket att ha tillgång till parklekshuset och toaletterna till vardags. Men också att kunna låna huset och ha kalas.

– Alla Lukas kompisar sitter också i rullstol så det är svårt att ha kalas hemma. Det här är en mötesplats för honom och hans vänner. Vi har också uppskattat föreningens evenemang, som vår- och höstfesterna. Jag känner mig så ledsen för min sons och hans kompisars skull om verksamheten inte drivs vidare, säger Camilla Nilsson.

Camilla Nilsson, sonen Lukas och Andreas Ivan, som är både bror och assistent till Lukas.

Camilla Nilsson, sonen Lukas och Andreas Ivan, som är både bror och assistent till Lukas.

Mimmi Epstein

Gör en översyn

Att förlänga nuvarande avtal mellan stadsdelen och föreningen är inte möjligt enligt stadens riktlinjer för "ideellt offentligt partnerskap".

– Dessutom har föreningen uttryckt att man inte mäktar med att driva parkleken vidare. Stadsdelsförvaltningen utreder var vi ska prioritera att driva parklekar inom stadsdelsområdet, och utredningen har tagit ganska lång tid. Vi behöver titta på områden som saknar parkleksverksamhet, till exempel Årsta och Dalen, säger Jenny Johansson, avdelningschef och fortsätter:

– Hur det blir med just Stacken beror på vad utredningen kommer fram till. Hur som helst kommer det inte vara någonting på plats den första oktober, det blir i så fall en fråga för nästa års budget. Men det är viktigt att betona att själva parken kommer att finnas kvar och underhållas som vanligt.

Stadsdelen väntar in underlag under hösten. Fram till den sista september kommer Stackens verksamhet att vara öppen fredag-söndag. Den 23 september, klockan 11-15, blir det avslutningsfest.

– Då kommer vi bland annat att ha hoppborg, kafé med hembakat och fiskdamm. Vi vill få ut så mycket vi kan nu av den tiden vi har kvar, säger Åsa Kilbäck.