Nu är Stackens parkleksverksamhet i Ormkärr stängd tills vidare. Avtalet med den ideella föreningen Stacken var inte möjligt att förlänga i sin nuvarande form. Det upphörde den sista september och än så länge är det oklart om verksamheten kommer att dra i gång igen.

Parkleken är populär bland de boende i området. Nu har HSB:s bostadsrättsförening Vårsådden, som förvaltar över 400 lägenheter i Ormkärr, erbjudit sig att ta över driften.

– Det vore extremt illa, ett fiasko, om en så omtyckt och välbesökt parklek bara skulle försvinna, säger Bengt Herke, ordförande i föreningen Vårsådden.

Vill bilda förening

Med stöd från andra lokala föreningar föreslår de i en skrivelse till stadsdelen att det bildas en samfällighetsförening, där de ingår, som står för den dagliga driften av parkleken och personal. I förslaget ingår att Enskede-Årsta-Vantör fortsatt ska stå för underhåll av lokalen.

– Vi som bostadsrättsförening har i flera år stöttat den här verksamheten ekonomiskt, säger Bengt Herke.

Det har också startats en namninsamling för att stötta parklekens fortsatta existens, som enligt Bengt Herke har drygt hundra underskrifter hittills.

Som Mitt i har skrivit tidigare ser stadsdelsförvaltningen över var de ska prioritera att driva parklekar. Utredningen pågår fortfarande, i dialog med andra stadsdelar, skriver avdelningschefen Jenny Johansson i ett mejl. Föreningens skrivelse betraktas som ett medborgarförslag och kommer att tas upp på stadsdelsnämndens sammanträde, preliminärt i november.

– Att man vill satsa på andra områden borde inte utesluta att man har kvar en bra, förebyggande verksamhet. Det här kan inte vara någon större utgift för stadsdelsförvaltningen, säger Bengt Herke.